Boktips 1: Förhistoria och medeltid

Jag utlovade för ett tag sedan ett blogginlägg med boktips som jag haft nytta av under Historiska stygn-projektet. Det är jättemånga, så i det här inlägget har jag valt några böcker som sträcker sig från riktigt tidiga textilier och fram till medeltid. (Och nej, det här blogginlägget kanske inte blev det visuellt snyggaste, men precis som med böcker är det ju innehållet som räknas. Hoppas ni hittar något läsvärt i listan!)

The Art of Prehistoric Textile Making

Mitt textila liv hade varit lite tommare utan den här boken. Titeln säger allt. Karina Grömer har skrivit den och hon tar upp massor om förhistorisk textiltillverkning och har dessutom med rätt mycket fina färgbilder. I alla fall om man tycker att närbilder på jättegamla arkeologiska textilfragment är fint. Det gör i alla fall jag. Skisser och tabeller finns det också, om man mer gillar sånt, och otroligt mycket välskriven fakta. Den är visserligen svår att hitta i bokhandlar, men finns gratis (och helt lagligt) att ladda ned på academia.edu.

Allt av Margarethe Hald

Margarethe Hald var en dansk textilhistoriker och forskare som skrev så mycket om förhistoriska textiler i Norden. Hennes böcker är ofta svåra att få tag på fysiskt men har fantastiskt nog publicerats digitalt på The Margarethe Hald Archive. Är man intresserad av nordisk textil från brons- eller järnåldern så är det ett hett tips. Visserligen innehåller böckerna rätt lite om stygn och sömmar, men de är otroligt läsvärda ändå.

NESAT

NESAT står för North European Symposium for Arceological Textiles. Konferenserna hålls vart tredje år och efter varje konferens ges en bok ut med artiklar från de som hållit föredrag under evenemanget. Det finns vid det här laget ganska många utgivna och det är väldigt många bra artiklar, ofta om det senaste inom textilarkeologi och textilhistoria. Här finns bland annat artiklar om Lengbergfynden från 1400-talet, 1500-talsstickning, historisk växtfärgning och mycket, mycket annat. Inte jättemycket om stygn, men ändå väldigt spännande läsning! En del av böckerna finns i bokhandlar och en del publicerat på nätet, till exempel på academia.edu.

Ur textikonstens historia

Det här är en klassiker av Agnes Geijer. Skriven på den tiden när de flesta bilderna var svartvita och akademiska skrifter var ganska torra. Men den ger väldigt mycket ändå, till den som orkar läsa den. Visserligen innehåller den rätt lite om sömmar och dräkthistoria, men den ger en väldigt bra översikt över just textila tekniker och viktiga fynd genom historien. En bakgrund som är viktigt för att faktiskt förstå varför dräkt och mode kunnat bli som det blivit.

Burial Textiles: Textile bits and pieces in central Sweden, AD 500-800.

Titeln säger allt! Anita Malmius har gått igenom massor av textilfynd från Sverige och skrivit en hel bok om dem. Det inte särkilt mycket information om sömmar i den, men mycket annan information. Väldigt bra att ha trots stygnbristen!

Clothes Makes the Man: Early Medieval Textiles from the Netherlands

Chrystel Brandenburgs bok Clothes Makes the Man har lite samma tema som Anita Malmius bok här ovan men fokus på Nederländerna. Också väldigt mycket information om textilfynden men inte så mycket om stygn. Men bra ändå!

Klær och formspråk i Norsk middelalder.

Marianne Vedelers avhandling om medeltida dräkt i Norge. Hon går igenom rätt mycket och rätt djupt, bland annat en del om de roliga fynden från Uvdal med bland annat en rynkad kjortel. En del om stygn också, vilket är jättekul, tycker jag.

Textiles and Clothing: c. 1150-1450

Textiles and Clothing är väldigt innehållsrik och detaljerad, här finns mycket information om medeltida textilfynd från London. Inte bara bilder och översiktlig information, utan också en del närbilder, trådtätheter, principskisser och annat bra. Faktiskt också en del om sömmar och stygn!

Medieval Clothing and Textiles

Det här är inte en bok, utan många. En hel bokserie med artiklar om just medeltida dräkt och textil. Vid det här laget finns det ganska många utgåvor, ofta med olika teman. Perfekt att köpa en i taget till sig själv när man vill unna sig något extra, eller att tipsa en släkting om ifall det råder julklapps- eller födelsedagspresentidétorka.

Kleidung im mittelalter

Den här boken är en guldgruva! Väldigt mycket information om väldigt många bevarade medeltida plagg från Europa. Visserligen är den på tyska, men det går ju att traggla sig igenom ändå med en del hjälp. Google translate är dock pinsamt dålig på textiltermer, men å andra sidan har tyska textiltermer ofta en hel del släktskap med svenska textiltermer. Hur som helst så är det en väldigt bra översikt över medeltida dräkt.

Böckerna om Herjolfsnesfynden

Det finns två böcker skrivna om de medeltida fynden från Herjolfsnes på Grönland: Som syet till jorden / Woven Into the Earth och Medieval Garments Reconstructed. Den första går igenom rätt mycket om fyndkontext, garnkvaliteter, redskap, tekniker och själva fynden. Den andra har mer fokus på hur de skulle kunna sys upp idag, med bland annat storleksgraderade prinsipskisser. Väldigt fina böcker.

Om projektet Historiska stygn i nutid:

Historiska stygn i nutid genomfördes februari-oktober 2023 och finansierades av Nämnden för hemslöjdsfrågor. Projektets mål var att samla in kunskap om handsömnad genom tiderna för att kunna göra denna kunskap tillgänglig för fler och samtidigt göra det på svenska. Mer om projektet i ett tidigare blogginlägg: LÄNK.


Lämna en kommentar