emma frost

Sömnad, slöjd och textilhistoria

Faq

Vad är det du gör egentligen?
Kort sagt kan man beskriva det med tre olika kategorier:

  • Sömnad av historiska, folkliga och nutida kläder.
  • Föreläsningar, kurser och workshops.
  • Tillverkning av mindre textilföremål, till exempel olika typer av band.


Vad kostar det att beställa av dig?

Det beror helt på vad du vill ha för något och i vilket material. Alla kläder jag gör är anpassade efter den tilltänkta bäraren, både när det gäller passform, snitt, material och funktion. Hör av dig med mer specifika önskemål så kan jag säga mer.

OBS! Just nu har jag ingen möjlighet att ta emot beställningar pga föräldraledighet.

Vad har du för utbildning?
En treårig sömnadsutbildning från Sätergläntan samt en fil. kand. i textilvetenskap.

Vad använder du för mönster?
Vanligtvis konstruerar jag mönstren själv utifrån personliga mått. Till historiska kläder använder jag även uppmätningar på bevarade plagg och utgår från dem.

Varför kallar du dig inte för designer?
Grunden i mitt skapande är material, teknik, tradition och funktion. Jag vill att mina egna händer ska ha kontroll över varje stygn i sömnadsprocessen. För mig är alltså hantverket som ger formgivningen, inte tvärt om. Av dessa anledningar identifierar jag mig mer som slöjdare, hantverkare och sömmerska än som designer.

Är du inte rädd att sånt här gammalt textilhantverk kommer att försvinna?
Om vi fortsätter använda traditionella hantverkstekniker så kommer de aldrig att dö ut. I sin enkelhet är de ofta oerhört flexibla och användbara även i dag. Vem har bestämt att gamla tekniker bara kan användas till gammaldags saker? Jag tror att många typer av traditionellt hantverkskunnande är lika funktionella i framtiden som i dåtiden. Kort sagt: Jag är inte rädd, men jag är stolt över hur många duktiga hantverkare det finns i världen.