emma frost

Sömnad, slöjd och textilhistoria

Mönster


Symönster: Struthätta med knappar

Mönster och beskrivning till en struthätta med knappar. Det finns i två olika storlekar (båda tryckta på samma ark) och sömnadsinstruktionerna är både för handsömnad och maskinsömnad.

Mönstret är baserad på bevarat material och bilder från 1300-tal och tidigt 1400-tal. Det kostar 200 kronor (+ porto) och går att köpa direkt från mig, via kontaktformuläret.


Symönster: Vitsärk

Mönster och beskrivning till vitsärk, storlek 36-44. Vitsärkar användes i trakterna kring Mora som vardagliga livkjolar av linne under sommaren fram till 1800-talets mitt eller andra hälft. Nu börjar moradräktbärare åter igen intressera sig för och använda plagget.

Mönstret baseras på en bevarad vitsärk från Zornsamlingarna (just nu utställd på Zorns textilkammare). 

Mönstren kostar 220 kronor (+ porto) och går att köpa: direkt från mig: Använd kontaktformuläret och ange hur många mönster du vill köpa samt vart de ska skickas. Du betalar med faktura.


Principskiss: Tumvante, medeltidsmodell

Principskiss på en vante i medeltida modell. Inspirationen är hämtad från en skinnvante ur Kulturhistoriskt lexikon för Nordisk medeltid men mönstret är modifierat för att passa en nutida, vuxen damhand.

Proportionerna (främst längden på vanten) är ändrade från originalet för att kompensera för nötning som vanten utsatts för när den var i bruk. Se principskissen (i större skala) och lite funderingar kring tumvantar i det här blogginlägget.


Plockmönster: Blåvita krusband, Mora

Plockmönster till blåvita krusband från Mora att använda till vitsärkar, överdelar och skjortor. Mönstret kan användas både vid vävning i bandgrind eller i bandvävstol.

Mönstret finns att ladda ned helt gratis i den här PDF-filen: två krusband.