Krappfärgade medeltidsvantar

Vantar. Jag har en lågintensiv vantperiod just nu. De röda killingskinnsvantarna har jag bloggat om tidigare och nu har jag gått längre tillbaka i tiden. Tanken var att göra medeltidsvantar.

Inspirationen till de här vantarna kommer från en medeltida skinnvante från Norge som finns avbildad i ur Kulturhistoriskt lexikon för nordisk medeltid . Det har naturligtvis funnits fler liknande vantar genom historien, bland annat en skinnvante från vasaskeppet. Snittet verkar ha förekommit under lång tid och på många olika platser, så vantmodellen är inte unik för medeltiden. Inte konstigt alls med tanke på att det är både enkelt och materialsmart.

medeltid, vantar, krapp
Handsydda vantar av krappfärgad vadmal. Foto: Emma Frost

Just de här vantarna har jag inte sytt i skinn utan i lite spillbitar av vadmal som jag färgat med krapp. En liten skarv fick det bli, för särskilt stora var inte de där spillbitarna. Tanken är väl att sy ett par skalvantar i skinn också, men det får bli ett senare projekt.

vantar, medeltid, växtfärgning
Handsydda tumvantar av krappfärgad vadmal. Observera skarven längst ned på högervanten. Foto: Emma Frost

Hur som helst, om det är fler som är vantsugna så tänkte jag dela med mig av mönstret. Det är baserat på en principskiss i Kulturhistoriskt lexikon för nordisk medeltid men jag har ändrat proportionerna en del för att passa min hand och för att kompensera viss form som jag misstänker att vanten fått antingen av användning eller i jorden.

medeltid, tumvantar
Mönstret jag använde till de krappfärgade vantarna. Observera att mönstret är avfotat, inte scannat, så ta måtten med en nypa salt.

En reaktion på ”Krappfärgade medeltidsvantar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s