Åhldräktsdelar

åhldräkt, folkdräkt, överdel, förkläde, kjol
Överdel, kjol och förkläde till åhldräkt. Sytt med en blandning av hand- och maskinsömnad. Bandet är vävt at Stina Kallin, sömnaden gjord av mig. Foto: Emma Frost

Äntligen har det blivit lite mer åhldräktssömnad! Känns himla roligt, åhldräkten känns fortfarande som ett relativt nytt område för mig. Det känns som om det inte är så länge sedan jag började intressera mig för den, ett par år bara. Visst har jag lärt mig mycket, men också insett hur mycket mer det finns att ta reda på.

Hur som helst, det som jag sytt nu är en överdel, ett förkläde och en kjol till Leksands hemslöjd (Åhl/Insjön ligger ju i Leksands kommun). Precis som med många andra dräkter finns det massa olika varianter och om man vill sätta någon etikett på just den här åhldräktsvarianten är det väl första rangens högtidsdräkt. Idag är det nog den här varianten som är vanligast, men innan dräkten lades bort under 1800-talet ansågs den väldigt högtidlig och något exklusivare än de andra dräktvarianterna i Åhl.

På bilden ovanför är kjolen faktiskt inte helt klar, men det var läge för fotografering så den fick vara med i alla fall. Förhoppningsvis blir det fler åhldräktsdelar sydda i framåt våren, men det ligger i planeringsstadiet. Fortsättning följer.

ahldrakt-axelbroderi-lagupplost
Timglasformat broderi på överdelens ärm. Foto: Emma Frost
åhldräkt, folkdräkt, överdel, nuggor
Rynkat ärmslut med kval/ärmlinning med nuggor och broderi. Foto: Emma Frost

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s