Killingskinnsvantar

killingskinnsvantar, kyrkvantar
Handsydda killingskinnsvantar. Foto: Emma Frost

Förra vintern inspirerades jag av en gammal kollega på Bäckedals folkhögskola. Hon fick mig att helt plötsligt börja se alla fantastiska vantar som finns här i världen. Kyrkvantar, skalvantar, stickade vantar, sydda vantar, skinnvantar, halvvantar, brudhandskar… helt plötsligt satt jag där med en massa idéer på projekt att testa, men som vanligt väldigt lite tid att testa dem på. Nu har jag äntligen tagit mig i kragen och testat i alla fall en av vantidéerna, ett par handsydda vantar i killingskinn och rött ylle, med silkesbroderi och en fingeröppning som är kantad med kaninskinn.

killingskinnsvantar, kyrkvantar
Handsydda killingskinnsvantar med enkelt broderi. Foto: Emma Frost

När jag arbetar i skinn vill jag helst arbeta med skinn som jag vet garvats på ett relativt miljövänligt sett, och allra helst av djur som haft det bra. Något naturgarvat killingskinn hade jag tyvärr inte, däremot så hade jag fått ett överblivet killingskinn av den inspirerande kollegan. Eftersom killingar inte är särskilt stora blev det en del skarvande för att skinnet skulle räcka. Kaninskinnet är likaså ett gammalt överblivet skinn som jag fått. Ylletyget är spillbitar som blev över efter en kappa jag sydde för många år sedan och silket är även det till största delen second hand. På det stora hela blev det ett ta-vara-på-material-som-bara-ligger-projekt, och det känns ju ganska bra ur miljösynpunkt.

killingskinnsvantar, kyrkvantar
Detalj av broderi på handsydda killingskinnsvantar. Foto: Emma Frost

Inspirationen till vantarna kommer framför allt från gamla kyrkvantar och brudvantar från sent 1700-tal och 1800-tal. De gamla vantarna varierar ganska mycket i både form och broderi, men ofta finns områden med väldigt snarlika vantar. Mina vantar är inte baserade på någon exakt förlaga, de är bara sparsamt broderade med vad som föll handen in för stunden. Här nedanför finns lite av de gamla vantar jag kikat på och inspirerats av (bilderna är från Nordiska museet, digitaltmusuem.se.


En reaktion på ”Killingskinnsvantar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s