Mönster till vitsärk!

vitsärk, sommardräkt, skördedräkt, moradräkt
Vitsärksmönster! Foto: Emma Frost

Under hösten jobbade jag med ett mönster och en sömnadsbeskrivning till en vitsärk. Mönstret blev i stort sett klart, men sen kom mycket annat jobb emellan. Nu är det dock äntligen helt färdigt! Mönstret kostar 200 kronor och om du vill beställa så hör av dig via kontaktformuläret.

Till största delen är mönstret baserat på den vitsärk från 1800-talet som står utställd på Zorns textilkammare i Mora, men jag har även kikat på de vitsärkar som finns på digitalt museum och i äldre litteratur där det står om vitsärkar från både Mora och Sollerön. För er som undrar vad detta handlar om så är det egentligen ingen särk, utan en livkjol i linne som använts sommartid i trakten kring Mora. Vill ni veta ännu mer så kolla gärna på inlägget Gamla vitsärkar för vardagsbruk eller om ni är nyfikna på banden så finns de beskrivna under rubriken Väva band till vitsärk.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s