Kjolsäck till Åhldräkt

I våras såg jag en så fantastisk kjolsäck på digitalt museum. En gammal kjolsäck från Åhl (här finns länk för den som vill se). Jag var bara tvungen att sy en till mig själv! Att jag varken hade tid eller möjlighet att åka och titta närmare på den spelade ingen roll.

Handsydd kjolsäck till åhldräkt (folkdräkt).
Kjolsäck till Åhldräkt. Foto: Emma Frost

Jag fick helt enkelt utgå från den bild och den information som fanns på digitaltmuseum.se och jämföra med de bevarade kjolsäckarna som finns i Åhls hembygdslags samlingar. Materialet fick bli spillbitar av sådant som jag hade hemma redan. Ylle till yttertyget och applikationerna, linne till foder och lite barkgarvat renskinn till baksidan. Kantningen fick bli i ylle trots att de gamla kjolsäckarna oftast har en kantning av ylleband. Jag hade helt enkelt inget hemma.

Kjolsäckarna i Åhl har ibland knytband och ibland en krok för att fästa dem i midjan. Vad kjolsäcken som jag utgick ifrån har haft vet jag inte, för upphängningen finns inte kvar. Kjolsäckskroken som jag gjorde till min nysydda är gjord av mässingstråd och inspirerad av en av kjolsäckskrokarna som Åhls hembygdsförening har.

Handgjord krok av mässingstråd som är fastsydd på en kjolsäck till Åhldräkt (folkdräkt).
Kjolsäckskrok av mässingstråd. Foto: Emma Frost

Hela det här projektet har varit ett rent nöjesprojekt. Ett sånt där slöjdprojekt som jag plockat fram när jag har haft lust att mysslöjda, bara för min egen skull. Nu är den färdig och det känns som om jag fått en liten present. Nu återstår väl bara att sy kjol, snörliv och förkläde, men det blir nog också rätt skoj.


2 reaktioner på ”Kjolsäck till Åhldräkt

Lämna en kommentar