Distanskurs: Rekonstruera historiska kläder

Här kommer ett tips för den som vill sy historiska kläder på med historiska metoder: Kursen Analys och rekonstruktion – sömnad. Perfekt för den som inte kan ta ledigt och flytta för att gå en lång kurs, eftersom den går på distans och kvartsfart, men med fyra träffar på Sätergläntan.

Temat är att alla kursdeltagare väljer ett varsitt plagg att rekonstruera, men själva analys- och rekonstruktionsprocessen går vi igenom tillsammans.

Vi kommer till exempel gå igenom hur man mäter upp ett plagg, men också hur man förhåller sig till bevarade plagg som källa. Vad bör man analysera? När bör man vara källkritisk när det gäller originalföremål? Och hur? Sen blir det lite om hur man kan göra för att försöka rekonstruera något utan att ha ett bevarat plagg tillgängligt att utgå ifrån. Vad går man på då?

På samma vis funderar vi över passform, snitt och ideal under olika tider. Hur kan man förhålla sig till modeideal som är långt ifrån dagens? Hur får man till en historisk passform på en nutida kropp?

Självklart blir det också stygn, sömmar, sömnadsteknik, detaljer och materialfunderingar!

Kursen gick för första gången i fjol och nu är det alltså äntligen dags igen! Förra året hade de flesta fokus på 1800-talskläder (allt från folkdräktsdelar till borgliga modeplagg) men det är fritt fram att välja själv vilken tidsperiod man vill återskapa plagg ifrån. Kursen kommer gå under höstterminen 2024 och mer detaljer om pris, anmälan och datum finns på Säterglänans hemsida: https://www.saterglantan.se/produkt/analys-och-rekonstruktion-somnad-ht-2024/


Lämna en kommentar