Handsömnad i trikå?

Går det att sy för hand i trikå?

Ja. Det går. Men det finns en del saker som är bra att tänka på innan man sätter igång.

Synål för trikå. (Den är trubbig, så nej, det gör inte alls ont att hålla den såhär.)

Synål för trikå

Många vet att det finns trikånålar till symaskiner. Färre vet om att det finns trikånålar för handsömnad. Vad är skillnaden på en trikånål och en vanlig synål då? Jo, spetsen. En trikånål har rundad spets, inte vass. Det gör att den makar undan trådarna när den tar sig igenom tyget, istället för att perforera dem. Det här är rätt viktigt när man syr i trikå eftersom små hål lätt gör att det går maskor, som sedan växer till stora hål. Med en trubbig nål slipper man det.

Stygn i trikå

Eftersom trikå är elastiskt så är det viktigt att också välja stygn och sömmar som har en viss flexibilitet. Och hur vet man hur flexibel eller töjbart ett stygn är då? Generellt sett så är alla sömmar som går i spiral eller zickzack mer flexibla än de stygn som går rakt.

Lämpliga stygn är till exempel: Fållstygn, kaststygn och krejstygn. Förstygn och kedjestygn är stumma och funkar sämre. Förkortade efterstygn och stjälskstygn kan vara lite flexibla och funka bra så länge materialet inte är för töjbart.

Naturligtvis finns det många olika sömmar som funkar, men här visar jag några historiska sömmar som faktiskt är elastiska nog att också passa till trikåsömnad

Falsk fällsöm

Falsk fällsöm blir ganska platt, rätt elastisk och ser likadan ut från både avigsida och rätsida. Historiskt sett så har den använts en hel del i särkar och skjortor. Kollar man på medeltida kjortlar i ylle så kan man ibland skymta den även där.

  1. Lägg tygstyckena lite omlott (max 1 cm) med sömsmånerna invikta. OBS! De ska ligga med rätsidan upp (inte räta mot räta).
  2. Nåla eller tråckla så att allt håller sig på plats.
  3. Sy från rätsidan med fållstygn.
  4. Vänd på alltihop och sy från avigsidan med fållstygn.

”Mantua makers stitch”

En annan historisk söm som faktiskt är hyfsat elastisk är det som på engelska brukar kallas för mantua makers stitch. Det är som en fällsöm, men stående. Den kan sys på minst två olika sätt, men här varianten är den som blir mest elastisk. Den finns en del i kläder av tunna tyger från 1700- och 1800-tal.

  1. Lägg tygerna räta mot räta.
  2. Vik sömsmånen som om du skulle göra en dubbelvikt fåll.
  3. Sy fållstygn genom alla lager.

En vanlig dubbelvikt fåll sydd med fållstygn.

Den här typen av fåll kanske inte behöver någon närmare presentation. Den är enkel, lättsydd och väldigt vanlig, både i nutid och dåtid.

  1. Vik upp sömsmånen dubbelt.
  2. Sy med fållstygn.

Om projektet Historiska stygn i nutid:

Historiska stygn i nutid är ett projekt finansierat av Nämnden för hemslöjdsfrågor. Projektets mål är att samla in kunskap om handsömnad genom tiderna för att kunna göra denna kunskap tillgänglig för fler och samtidigt göra det på svenska. Mer om projektet i ett tidigare blogginlägg: LÄNK.


Lämna en kommentar