Växtfärgad kjortel med tallriksärmar

Moy bog, växtfärgning, handsömnad, medeltid
Växtfärgad och handsydd kjortel med tallriksärmar. Sent 1300-tal/tidigt 1400-tal. Foto: Karin Edlund

Det finns en bevarad medeltida kjortel från Moy Bog som jag varit nyfiken på länge. Den är daterad till sent 1300-tal eller tidigt 1400-tal. Det som jag framförallt varit sugen på med just det plagget är att den har tallriksärmar (ärmhålen går långt in på ryggen, lite som under empirmodet flera hundra år senare). Ärmar är ju rätt skoj. Tanken var aldrig att göra en exakt rekonstruktion (det har jag för lite information för att kunna göra) men att i alla fall göra en kjortel med snarlik skärning.

Moy bog, tallriksärmar
Ryggsidan på kjorteln. Ärmhålen är skurna så att de går långt in på ryggen. Foto: Emma Frost

Jag har en gammal empirspencer som jag mätt upp, och eftersom den har liknande ärmhål och otroligt bra rörelsemöjligheter i ärmarna utgick jag från det mönstret, mest för att se om det var en bra idé. Originalspencern var naturligtvis för liten så jag fick gradera upp uppmätningen en storlek och prova in passformen sen. Efter det justerade jag mönstret så att det skulle stämma bättre med de principskisser jag sett på fyndet från Moy Bog. Jag tror jag flyttade varenda söm minst en gång, så nog tog jag en omväg mot att bara konstruera ett mönster från grunden (men jag hade roligt på vägen).

Krapp, växtfärgning
Blötlagd krapp på uppvärming. Foto: Emma Frost

Tyget till kjorteln är ett vitt ekologiskt treskaftat ylle som jag betat med alun och vinsten och sedan växtfärgat med torkad valnöt och krapp. Målet var ett tegelfärgat tyg och jag träffade rätt nära. Ett ungefärligt recept nedan:

  • Betning: ca 1800g tyg betat med 20 % alun och lite vinsten, 90°C.
  • Blötläggning valnöt: 1000g valnöt blötlagd i några dygn, urkokad i ett par timmar och sedan lämnad i blöt ett dygn till.
  • Blötläggning krapp: 500g krapp blötlagd ett dygn, uppvärmd till 70°C i en timme och sedan lämnad i blöt ett dygn till.
  • Valnötsskalen silades bort och tyget färgades i 90°C i ca två timmar.
  • Badet fick svalna av och krappen blandades i. Tyget färgades sedan i det blandade badet i drygt 1 timme.
växtfärging, valnöt
Vitt ylletyg i färgbad med valnöt, det kombinerades senare med krapp för en rödare nyans. Foto: Emma Frost
växtfärgning, krapp, valnöt
Prover från färgningen. Från vänster: kallfärgad valnöt, varmfärgad valnöt och sist varmfärgad valnöt överfärgad med krapp. Foto: Emma Frost

Kjorteln är handsydd med lintråd, vanliga fällsömmar med förstygn och fållstygn. Vilka stygn som använts i originalet har jag hittat olika uppgifter om så jag valde helt enkelt en vanlig, enkel och funktionell söm som passade det relatvt tjocka tyg jag sydde i.

handsömnad, fällsöm, förstygn, fållstygn
Fällsöm med små förstygn och fållstygn. Foto: Emma Frost

Knapparna sydde jag av samma tyg som resten av klänningen, små tygbitar som jag bara sytt/snörpt ihop till bollar. Kjorteln från Moy Bog var knäppt fram men det är oklart om den var knäppt till midjan eller hela vägen eftersom hela kjorteln inte är bevarad. Ärmarna var dock knäppta hela vägen upp till ärmhålet. Som småbarnsförälder med både sömnbrist och tidsbrist prioriterade jag bort en hel hög knappar, klänningen fick bli knäppt till midjan och ärmarna till armbågarna.

knappar, medeltid
Handsydda knappar av samma tyg som kjorteln. Foto: Emma Frost
medeltid, 1300-tal, knappar
Knappar längs kjortelns framkant, under sömnadsprocessen (därav tråckeltrådsmarkeringen). Foto: Emma Frost

Kjorteln blev klar under medeltidsveckan och den är himla bekväm. Ärmarna är väldigt rörliga och tyget är ganska gosigt. Dessutom lyckades Karin Edlund och jag hitta tid att fota den i fin miljö.

medeltid, moy bog, växtfärgning, handsömnad
Växtfärgad och handsydd kjortel med tallriksärmar. Sent 1300-tal/tidigt 1400-tal. Foto: Karin Edlund

 

 


2 reaktioner på ”Växtfärgad kjortel med tallriksärmar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s