Inspiration: empir

spencer, empir, regency, tröja
Rutig bomullströja, tidigt 1800-tal. Foto: Emma Frost

För ett litet tag sedan fick jag en väldigt fin gåva av en släkting. En gammal handsydd tröja, eller spencer, från tidigt 1800-tal. Kan man bli annat än otroligt glad och inspirerad av en sådan fin present? Tröjan kommer från Värmland, den är sydd i ett tunt, rutigt bomullstyg och till största delen fodrad med tunt linne. Sömnaden är väldigt prydligt utförd och hela plagget är mycket välsytt. Dock har den i likhet med så många andra historiska plagg finns många skarvar både i yttertyg och foder. Lite sliten är den också, men den har trots allt hängt med i ungefär tvåhundra år…

Den här empirtröjan kommer jag lägga i skattgömman, eller studiesamlingen om man nu uttrycker sig så. Men först ska den mätas upp och studeras noga! Lite tänkte jag i alla fall dela med mig av den först, i form av inspirationsbilder. Titta och njut!

spencer, empir, tröja, bomull
Skörtet bak med små klädda knappar. Foto: Emma Frost
spencer, empir, folklig modedräkt
Fodret i rygg och skört. Foto: Emma Frost
spencer, empir, värmland
Tröjan bakifrån
spencer, empir, tröja
Tröjan framifrån

En reaktion på ”Inspiration: empir

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s