Jag skulle bara…

pung, eide, gloppen
Liten pung/vikbörs. Foto: Emma Frost

Jag skulle bara sy en liten pung. Det här projektet skulle bara bli ett litet lättsamt projekt utan särskilt mycket research. Inget jag behövde nörda ned mig i. Bara en liten skinnpung att kanske ha som plånbok eller så, inspirerad av ett foto jag sett på internet. Jag letade fram några spillbitar av barkgarvat skinn, bestämde mig för en storlek och sen satte jag igång att sy.

pung-fran-eide-liten
Handsydd pung/vikbörs sydd av spillbitar. Fläcken är en narvskada men eftersom det bara var små spillbitar så fick det gå ändå. Foto: Emma Frost

Inspirationen hade kommit från ett foto som jag sätt på nätet. Jag hade definitivt ingen lust att göra någon slags strikt rekonstruktion utan inspirerades bara lite fritt, men samtidigt kunde jag inte låta bli att fundera över det föremålet på fotot: En väldigt gammal skinnpung med några viktloder, kanske inte särskilt rafflande men en praktisk sak att ha.

Jag ritade ut en form, bestämde mig för en lagom storlek och sydde. När den lilla pungen nästan var färdigsydd tog dock nyfikenheten över. Jag kunde bara inte låta bli att gräva lite kring inspirationskällan ändå. Var var det egentligen för pung på den där bilden? Var hade den hittats? Var fanns den nu? Hur gammal var den egentligen? Hur stor var den?

Jag sydde vidare, funderade och googlade.

På ett sätt var den svårgooglad eftersom jag mest hittade jag nygjorda tolkningar av den, men efter mycket letande visade det sig att den numera finns på universitetsmuseet i Bergen och dessutom fanns både omnämnd och avbildad i Bergens museums aarsberetning for 1889 och även i en masteruppsatsen Gloppen i folkevandringstiden. Visserligen står det inte särskilt mycket om själva pungen i någon av skrifterna men det finns i alla fall en hel del intressant kontext.

Det jag hittade var att pungen hittades i en utgrävning i Ebebø i Norge 1889. Fyndet är ett gravfynd daterat till folkvandringstid, dessutom med en hel del textil bevarat. Graven har tolkats som en hövdingagrav och nära gravhögen, i Eide, har det hittats rester av en storgård. Pungen innehöll viktloder och hittades i närheten av en liten våg. Storleken på pungen har jag tyvärr inte hittat något om, men vågen som den hittades med ska tydligen vara ca 20 cm. På de bilder där pungen och vågen ligger bredvid varandra (finns på länken till universitetsmuseet i Bergen ovan) ser pungen ut att vara något kortare.

Ja, så kan det gå när nyfikenheten tar över. Jag börjar nörda in mig i saker och lär mig något nytt. Problemet nu är att jag blivit nyfiken på resten av Evebømaterialet också. Textilerna är ju relativt välbevarade… men det får vänta till en annan gång.

 

eide, gloppen, pouch, folkvandringstid
Skinnpung med viktloder avbildad på sida 13 i Bergens museums aarsberetning for 1889. Hämtad från: biodiversitylibrary.org

 

 


2 reaktioner på ”Jag skulle bara…

  1. Det är väl klart att du inte kunde låta bli att gräva. Men det är bra och intressant men ärligt talat, tror du inte att det är en liten aftonväska? Det var väl party på folkvandringstiden också?ki

    Gilla

    1. Haha, kanske det. Det kanske var värsta partygrejen att väga saker på folkvandringstiden? Såg förresten en nästan likadan på Dalarnas museum idag, fast den var antagligen många hundra år yngre och innehöll eldstål och kvarts. Men det är klart, om aftonen behövs ju lite ljus.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s