Ett par randiga liv

åhldräkt, folkdräkt, livstycke, snörliv
Högtidsliv till åhldräkt. Används tillsammans med röd eller svart kjol. Foto: Emma Frost

Under senvintern har jag sytt två stycken åhldräktsliv, båda i handvävt halvylle (väverska: Karin Andersson). Snörliven är av två olika varianter: Ett högtidsliv och ett lite mer allmänt. De är sydda med en blandning av maskinsömnad och handsömnad, det bästa från två världar alltså. Maskinen är effektiv, men det finns mycket den inte klarar och dessutom ger hand, nål och tråd en helt annan precision.

Historiskt sett så syddes högtidsliven av randig kalmink, ett glättat ylletyg som var populärt under 1700-talet. Eftersom kalminkerna var köpetyg (från England dessutom) så fick de högre status än hemvävda tyger. Kalmink slutade dock tillverkas för ett par sekel sedan, så idag sys högtidsliven av handvävt halvylle med en liknande randning.

Under 1800-talet användes de här livstyckena till svarta eller röda kjolar (för de som hade råd med en röd kjol vill säga) och med blått raskförkläde.

maljor, snörliv, åhldräkt
Detaljbild av maljorna till snörningen. Foto: Emma Frost
åhldräkt, snörliv, folkdräkt
Ryggsidan av ett åhldräktsliv används tillsammans med röd eller svart kjol. Foto: Emma Frost

Det andra snörlivet är något mer vardagligt och har en enklare randning. Det tycks historiskt sett ha använts både vid mindre högtider och till vardags. Eftersom det inte är lika högtidsbetonat så bärs det med svart kjol. Förklädena och de andra tillbehören har varierat beroende på situation, men mer om det en annan gång.

snörliv, åhldräkt, folkdräkt
Snörliv till åhldräkt, används tillsammans med svart kjol. Bärs bland annat till mindre högtid eller vardag. Foto: Emma Frost
snörliv, livstycke, åhldräkt, folkdräkt
Baksida av snörliv till åhldräkt, används tillsammans med svart kjol. Bärs bland annat till mindre högtid eller vardag. Foto: Emma Frost

2 reaktioner på ”Ett par randiga liv

    1. Hej!
      Både ja och nej. Vanligtvis tar jag beställningar, men just nu har jag inte tid. Jag siktar på att komma igång med det framöver dock.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s