Läsa på om Åhl

åhldräkt, sidenhätta, tambursöm
Sidenhätta från Åhl. Foto: Emma Frost

Under vintern och våren har jag allt mer satt mig in i en dräkt jag inte brukar bära: Åhldräkten. Anledningen är att jag är involverad i ett projekt kring just denna dräkt, som precis som så många andra dräkter är ganska spännande. Till skillnad från flera andra orter i Siljansbygden tog Åhls socken (som idag är Insjön) tidigt till sig modenyheter vilket ledde till att dräkten nästan helt slutade bäras under andra halvan av 1800-talet. Visst tog många andra orter också till sig modenyheter och började lägga bort dräktdelar, men i Åhl gick det hela väldigt fort. De ekonomiska förhållandena i Åhl skilde sig en hel del mot grannorten Leksand, vilket bland annat ledde till att dräktbruket gick helt olika vägar. Det hela är minst sagt spännande. Något annat som är spännande är hur Åhldräkten under sekelskiftet plockas upp igen, hur den förändras över tid och hur den brukas idag. Sånt här sitter jag och läser om nu. Både i text och i gamla bevarade plagg. Gamla saker har ju ofta en historia att berätta, det gäller bara att lista ut vad de vill säga för något. Just nu säger de gamla Åhlplaggen: Sy! Sy en sån som mig! Och visst vill jag det, så småningom. Först måste jag läsa klart, och skriva lite om det hela. Fortsättning följer, ni får ha en del tålamod bara.

brudhandskar, åhl, åhldräkt
Gamla brudhandskar från Åhl. Foto: Emma Frost

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s