Textilvecka och spånad

slända, spinna
Ullgarn och slända. Foto: Emma Frost

På vikingagården Årsjö gård utanför Sandviken pågår just nu en temavecka med fokus på textil. Åk dit, om ni är i närheten. Bland annat så är Louise, Spångmurs, där och visar brickband och andra nörderier för alla som frågar. Det är ett fantastiskt tillfälle att få tips om allehanda bandvävning eller bara bli allmänt inspirerad.

Själv har jag ägnat två dagar på vikingagården med att tillverka provlappar på diverse historiska sömnadstekniker och att spinna ull. Ett av mina sommarprojekt är ju att bli bra på det där med spånad och det går framåt. Hittills har det blivit en härva tvåtrådigt ullgarn spunnen på slända, en härva som antagligen kommer sluta sina dagar som en stickad sjal. Som många vet är garn ofta beroendeframkallande, nu börjar jag misstänka att även tillverkningen av detsamma är det. Tillfredställelsen av att kunna tillverka eget garn är stor, fantastisk och inspirerande. Tyvärr främjar detta en viss tidsbrist, man kan ju inte bara slöjda jämt…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s