Åhldräktsbok

åhldräktsbok, åhldräkt
Jag i en lånad vardagsdräkt från Åhl. Tro det eller ej, men det enda på bilden som jag sytt själv är kråkan och hängselsärken (som inte syns). Observera de otroligt lappade byxorna nere till höger.

Ungefär så här glad känner jag mig just nu, för vet ni vad? Det där Åhldräktsprojektet som jag bloggat om lite sporadiskt det senaste året är klart! Slutresultatet (förutom en hel del ny kunskap för mig) är en bok om åhldräkten. Det är Ralf Mååg, Stina Kallin, Ingrid Knuters, Ann-Britt Enström, Linn Sund och jag som stått för innehållet i boken och Åhls hembygdsförening som stått för tryckningen. Projektet har varit väldigt givande eftersom alla i gruppen har sina olika ingångar och kunskaper att bidra med, vi har kompletterat varandra bra. Tyvärr dog Ralf (som för övrigt var en av mina folkdräktsidoler) i höstas och hann inte se den färdiga boken, men det känns fantastiskt att vi ändå har hunnit arbeta med honom och få ta del av den enorma kunskap kring dräkten som han hade. Jag är så otroligt glad att han hann vara med under större delen av arbetet med boken. Dessutom finns han så klart med på bild (bara det kan vara en anledning till att skaffa boken).

Åhldräktsbok

Boken innehåller lite av varje, bland annat skötselråd, dräkthistorik, dräktvarianter som är vanliga idag och varianter som var vanligare under 1800-talet. Framförallt är den tänkt som ett komplement till Ingrid Bergmans väldigt informativa (men tyvärr bildfattiga) bok Kring dräktskicket i Åhl. Boksläpp blir det på midsommarfirandet på Vattberget, Insjön. Om man som jag tyvärr inte kan vara där men ändå skulle vilja ha boken så går den att få tag på via bland annat Åhls hembygdsförening eller Leksands hemslöjd.

Åhldräktsbok


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s