Krapp + cochenille = sant

växtfärgningHela vintern har jag haft ett starkt växtfärgningssug som inte har släppt. En helg härom sistens tog Anna och jag tag i det och färgade med krapp. Min plan var först och främst att färga 3 meter tyg som så småningom ska bli en kjortel, men eftersom det blir en hel del rätt bra efterbad med krapp så färgade vi lite annat tyg och en del garn också.

Vi höll till hemma hos mina föräldrar, dels för att det är trevligt och dels för att det står en pannmur där. Den där pannmuren stod tidigare i fäboden, och var rätt sönderrostad egentligen, men lagades för några år sedan av min far efter att jag nämnt att jag behövde något att färga i. Snällt! Ibland är det verkligen praktiskt att ha händiga föräldrar som samlar på udda saker. Fördelen med pannmuren är att den är så stor, en klar fördel när det är flera meter tyg som ska färgas.

pannmur, växtfärgning
Pannmuren (observera fikabordet under lönnen). Foto: Emma Frost
växtfärgning, krapp
Krappfärgat kamgarnstyg som ska bli kjortel, så småningom. Foto: Emma Frost

Blir ni sugna? Vill ni ha receptet? Det är inga konstigheter, bara en helt vanlig krapp-cochenillsoppa. Hur som helst, det kommer här:

800 g krapp (blötlagd och uppvärmd innan)
50 g cochenille (blötlagd och uppvärmd innan)
50 g vinsten
1 100 g alunbetat material (+ material till efterbad)
Färgas i 70 grader, ca 1 timme.

Förutom det första badet med ca 1 kg tyg så färgade vi även tre efterbad. De två sista efterbaden höjde vi temperaturen till 90 för att dra ur mer färg ur cochenillen, vilket gav väldigt bra resultat. Om ni undrar hur det gick med växtfärgningssuget så nä, det är inte stillat än. Jag tror att sommaren 2016 kan bli en växtfärgningssommar för min del.

krapp, växtfärgning
Från vänster: Kampavillalanka, kamgarnstyg och Annas handvävda tyg från andra efterbadet. Längst ut till höger 3 meter kamgarnstyg från allra första badet. Foto: Emma Frost

 

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s