Vad syr du och var lärde du dig?

Jag var nyfiken på alla som syr för hand nu. I våran samtid. Det finns ju så mycket färdigt och så bra symaskiner. Så vilka syr för hand idag egentligen? Och vad syr de? Hur lärde de sig att sy?

De här är frågor som ingår i det projekt jag jobbar med för tillfället: Historiska stygn i nutid. För att ta reda på lite mer om det så gjorde jag en enkät om handsömnad. Eller snarare två: En för yrkesverksamma och en för hobbyaktiva och studenter.

Svaren jag fick var fler än jag väntat mig: 331 stycken! 18 yrkesaktiva och 313 hobbyaktiva/studenter. Inte nog med det, jag fick också mer intressanta svar än vad jag tänkt mig. Tänk att så många har så mycket att dela med sig om handsömnad, helt fantastiskt!

Det var många som ville ta del av resultatet och självklart ska jag dela med mig av det! De flesta frågorna hade fritextsvar, så det har tagit ett bra tag att renskriva… men nu är det gjort. Det här inlägget blir en introduktion där jag presenterar vad de som svarat syr för något och hur de lärt sig att sy.

Hur har folk lärt sig sy?

En av frågorna i yrkesenkäten var Vilken utbildning har du? och i enkäten för hobbyverksamma och studenter var motsvarande fråga Var har du lärt dig sy? I yrkesenkäten fanns också frågan Har du något gesällbrev?

Väldigt många skrev flera svar på hur de lärt sig sy. I hobby/student-enkäten var det vanligaste svaret att man lärt sig av någon man känner, till exempel sina mormor, farmor, mamma eller vänner. En svarade att den lärt sig av sin pappa. Det här betyder att nästan två tredjedelar av de som svarade på hobby/student-enkäten har lärt sig (i alla fall delvis) via tradering. Superspännande tycker jag! Sömnad som immateriellt kulturarv verkar ju helt klart levande. Det finaste med att läsa alla enkätsvaren var nog alla berättelser om vem de svarande lärt sig sy av, och framförallt all värme som förmedlades genom dessa historier. Jag ger er lite citat i bilderna nedan.

Knappt hälften av hobby/student-svaren angav att de lärt sig i slöjden i grundskolan. Tänk vilken tur att vi har slöjd som ämne, det ger uppenbarligen ganska mycket grundkunskaper till ganska många. Knappt en tredjedel skrev att de var självlärda och först därefter kom svar som youtube, bloggar och andra internetkällor samt kurser. Nu är det ju mycket möjligt att de självlärda också använt internet, men helt enkelt inte tänkt på att skriva det i enkäten.

Bland de yrkesverksamma så var kortare kurser och skrädderiutbildningar de vanligaste svaren, tätt följt av folkhögskoleutbildningar, akademisk utbildning inom textil samt yrkesinriktning på gymnasiet. En tredjedel av de yrkesverksamma hade gesäll- eller mästarbrev inom något textilt yrke.

Vad syr folk för hand idag?

När jag läste de här svaren så blev det så tydligt för mig vilka jag lyckats nå med min enkät: De som syr historiska kläder och folkdräkter.

Över hälften av hobby/student-svaren angav historiska kläder som svar. Många (men inte på långa vägar lika många) angav också lagningar och på tredje plats kom folkdräkter eller folklig modedräkt. I temat folkdräkter fanns också bygdedräkter och folkligt inspirerade dräkter. Nästan lika många sydde någon form av hemtextil och många broderade eller sydde accessoirer. Många hade skrivit flera svar.

De yrkesaktiva fick frågan Vad jobbar du med? och de två vanligaste svaren var Folkdräkter och/eller historiska kläder samt undervisning. Några jobbade med liturgiska textiler eller annat textilt konsthantverk, några med nutida kläder i någon form så som vardagskläder, finkläder eller teaterkostym. Tre stycken hade yrken inom broderi eller vävning och två inom museivärlden eller akademiska yrken. Flera jobbade med mer än en av dessa saker.

Slutsatser kring vilka som syr och vad som sys

Något som förvånade mig var att det var så många som hade angivit att de lärt sig genom tradering. Jag har helt enkelt inte tänkt på hur mycket handsömnadskunskap som lärs ut från människa till människa. Det var också riktigt fint att läsa vissa anekdoter och berättelser om vem som lärt en sy och hur fint och betydelsefullt det varit.

Tydligt är också att många som sysslar med handsömnad är intresserad av historiska saker, men att det inte bara är historiska saker som sys för hand.

Det var väldigt olika antal svarande på yrkes- respektive hobby/student-enkäten, så uppenbarligen har jag lyckats nå fler hobbyaktiva, särskilt de som är intresserade av historiska kläder. Det här var något jag misstänkte skulle ske, så jag skickade ändå ut enkätlänken till några olika yrkesföreningar för skräddare och sömmerskor. De få yrkesverksamma som svarade var i alla fall väldigt intresserade av projektet och gav mycket givande svar.

I kommande inlägg om enkäten kommer jag ta upp några olika teman, bland annat:

  • När väljer folk att sy för hand?
  • Vad tycker många är svårt och vill lära sig mer av?
  • Hur skiljer sig sömnadsteknik och terminologi mellan olika grupper av utövare?
  • Engelska termer som många saknar svenska ord för.
  • Boktips
  • …och kanske lite om några olika typer av handsömnadstekniker.

Om projektet Historiska stygn i nutid:

Historiska stygn i nutid är ett projekt finansierat av Nämnden för hemslöjdsfrågor. Projektets mål är att samla in kunskap om handsömnad genom tiderna för att kunna göra denna kunskap tillgänglig för fler och samtidigt göra det på svenska. Mer om projektet i ett tidigare blogginlägg: LÄNK.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s