Att sätta ord på immateriellt kulturarv

En rynkning med rullfåll. Foto: Emma Frost

I februari gjorde jag en enkät om handsömnad för att få lite underlag till projektet Historiska stygn i nutid. Kul att få ta del av vad andra tänker om handsömnad, tänkte jag. Lite imput är väl alltid bra?

Det blev inte så lite imput. Det blev 330 svar! Så nu sitter jag här med mina exelark som är proppfulla av era tankar, funderingar, frågor, frustrationer och filosofier kring handsömnad. Det är fantastiskt, men det är också svårt.

Ju mer jag läser desto mer inser jag hur svårt det är att sätta ord på ett traderat hantverk, ett immateriellt kulturarv som lever sitt eget liv. Beroende på vem som lär ut och vad någon annan snappar upp så förändras både handlag och terminologi med tid och rum.

Det finns otroligt mycket spännande att säga om saken, men jag ska försöka dela upp det i små portioner med tydliga illustrationer och inte skriva allting nu i en enda röra. Däremot kan jag bjuda på ett par citat:

”När jag syr för hand hinner jag med mig själv och det blir inte så ofta fel.”

/Respondent 56

Jag tycker det är himla fint skrivet. Och sant, i alla fall för mig. Syr jag på maskin så går det fort att göra fel.

Ett annat av citat, kanske ett av mina favoritcitat hittills faktiskt, handlar om vad en lite udda och specifik söm kallas (på Engelska kallas den ofta för mantua makers seam). En av de som fyllde i enkäten svarade:

”Vanliga stygn”

/Respondent 51

Vet ni varför jag gillar det här citatet så mycket? Jo, för människan har ju rätt! Den här lite udda sömmen som har ganska specifikt användningsområde görs ju faktiskt av helt vanliga stygn. Själva stygnen kallas ofta för fållstygn, snedställda stofferstygn eller möjligtvis kaststygn beroende på vem man pratar med (och var den har lärt sig sy). De håller bara ihop tyget på ett lite ovanligt sätt. Visst kan det underlätta ibland att katagorisera saker och använda facktermer, men ibland är det inte relevant. Huvudsaken är ju att sömmen håller.

Vanliga stygn. Eller mantua makers seam. Eller upprättstående fållsöm sydd i ett moment. Eller vad man nu vill kalla den. Foto: Emma Frost

Om projektet Historiska stygn i nutid:

Historiska stygn i nutid är ett projekt finansierat av Nämnden för hemslöjdsfrågor. Projektets mål är att samla in kunskap om handsömnad genom tiderna för att kunna göra denna kunskap tillgänglig för fler och samtidigt göra det på svenska. Mer om projektet i ett tidigare blogginlägg: LÄNK.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s