Struthätta med knappar

Växtfärgad, handsydd struthätta med knappar, framifrån. Foto: Karin Edlund.

Struthättor. Kan man ha för många om man håller på med medeltid? Tveksamt. Den här är handsydd av ett ekologiskt ylletyg som jag växtfärgat, det är en efterbadsblandning av krapp, valnöt och björk.

Mönstret till hättan är väldigt inspirerat av ett 1300-talsfynd från London men just den bevarade hättan verkar ha både framkant och nederkant avklippta, och struten är dessutom borta. Vill någon läsa mer om den så låna boken Textiles and Clothing 1150-1450 från bibblan. Eller köp, den är väldigt bra att ha.

Det finns avbildningar på liknande hättor också, både på statyer och i medeltida manuskript som till exempel Roman de la Rose och Tres Belles Heures de la Notre Dame. Just dessa två manuskript finns dessutom digitaliserade. Kollar man på avbildningarna så verkar de här hättorna vara vanligast på kvinnor. Ibland har de knappar, ibland inte. Tittar man på bilder från tidigt 1400-tal så verkar hättorna bli mindre och knapparna mer sällsynta.

Växtfärgad, handsydd struthätta med knappar, framifrån. Foto: Karin Edlund.

Min hätta har jag sytt för hand med lintråd med samma typ av stygn som verkar ha varit vanliga bland textilfynden som hittades i London i samband med struthättan. Lite skarvar fick jag lov att göra också, hättan är nämligen sydd av en överbliven bit från ett tidigare projekt. Skarvarna syns nog mest på struten, men det finns också någon skarv på en kil som är så liten att den knappt syns. Men den behövdes ändå.

Om någon är sugen på att sy en egen så kommer det mönster under vintern. Pappersmönster allts, med sömnadsbeskrivning på svenska. Håll utkik!

Alla bilderna är fotade av Karin Edlund och modellade gjorde Linnéa Lindgren.


3 reaktioner på ”Struthätta med knappar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s