Digital slöjd

Har ni tänkt på att det finns ganska många digitala slöjdare där ute? Sådana som bygger väldigt användbara saker och lägger upp dem som open source-program (dvs fritt och gratis) och underlättar för oss fysiska slöjdare?

Den senaste tiden har jag tänkt en hel del på dem. När jag gör sömnadsbeskrivningar, ritar stygnskisser eller redigerar foton. Alla dessa program jag använder är nämligen gratis, för de är open source. Guld värt för mig som småföretagare.

Ibland känns det som att de som sitter och bygger alla dessa program har ganska mycket gemensamt med en snäll textiltant som så gärna vill bjuda på sin kunskap och ge en det material man behöver. Det är bara att de som kodar dataprogram antagligen tillhör en helt annan generation och arbetar digitalt och globalt istället för fysiskt och lokalt. Men grundtanken är precis lika fin, att det ska vara lätt att använda bra saker och att det är fint att dela med sig.

Därför vill jag dela med mig av lite tips på open source-program som jag har mycket nytta av i mitt textiljobbande.

Ordbehandling och tabeller: Libre Office eller Open Office. Typ som officepaketet eller pages. Det finns i stort sett samma funktioner som i word och exel. Jag använder de här programmen till det mesta som är textbaserat eller när jag behöver göra tabeller, scheman, uträkningar eller liknande. Eller om jag behöver göra ett pixelmönster för att testa en stickningsidé. Libre Office är ser ”nyare” ut och Open Office påminner mer om gamla officepaketet.

Bildbehandling: GIMP. Påminner rätt mycket om Photoshop.

Vektorprogram: InkScape. Ungefär som Illustrator. Jag använder det mest till stygnillustrationer i sömnadsbeskrivningar men också en del mönsterkonstruktion.

Layout: Scribus. Brukar jämföras med InDesign.

Vävdesign: Weaver. Onlinebaserat vävprogram utvecklat av Johan Rende.

Har ni fler tips? Säg gärna till! Jag vet att det finns minst ett mönsterkonstruktionsprogram som är open source men det har jag inte provat, sen misstänker jag att det finns stickrelaterade appar också? Kanske någon håller på att koda på en brickvävingsapp eller liknande, vad vet jag?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s