Kopierad särk från loppis

Jag har en gammal särk från tidigt 1900-tal. En sån där perfekt nattlinne-särk. Tyvärr är den ju över hundra år gammal och rätt välanvänd så är den i för dåligt skick för att jag ska kunna sova i den. Så vad gör jag? Kopierar den såklart.

Särken är knälång, sydd på maskin i tättvävt bomullstyg och har en skarv längs ena sidan. På framstycket har den sydda veck på var sida om förslaget, spets längs kanterna, en remsa broderad med kråkspark och ett rött monogram. Längs kanterna är det också spets och bak i nacken lite rynk. Spetsen är knypplad med en påvirkad kant längst ut.

Uppmätning på originalsärken. Foto: Emma Frost

Hur kopierar man då ett plagg? Ja, först en uppmätning. Särken må vara från 1900-talet men den är ändå konstruerad enligt det gamla hederliga konceptet ”raka stycken och kilar”. Inga böjda former här inte. Ärmarna är rektanglar, ärmspjällen är kvadrater och bålen är A-linjeformad. Förslaget är en rektangel med spetsad nederkant.

Sen då? Ja sen är det ju bara att sy. I det här fallet hade jag ju originalplagget med mig under hela processen och kunde enkelt använda den som sömnadsbeskrivning. Det syns ju oftast i vilken ordning saker och ting är gjorda. Först veck, sedan förslag och efter det krage, sammanfogande sömmar, fållar och sist på med spetsen. Särken är maskinsydd med fällsömmar precis som originalet och i exakt samma storlek. Tyget är ett gammalt bomullslakan som jag tror kommer från Tuppens väveri i Norrköping (verksamt 1852-1961) som jag köpte oanvänt på loppis för några år sedan. Spetsen och knappen hittade jag i en bra-att-ha-låda i syrummet. Eller om det var i min mors syrum kanske? Vi har ungefär samma saker i våra bra-att-ha-lådor och de flesta kommer från loppisar…

Den nya särken är ljusare än den gamla, men det beror mest på att tyget i den gamla gulnat en hel del. Spetsen jag hade hemma var av oblekt bomull, men bredd och längd stämde precis så det fick duga. Man tager vad man haver. Skön blev den i alla fall, och rolig sömnad var det, och det är väl det är huvudsaken? Nu är bara frågan, ska jag göra ett monogram eller inte?

Den nya särken till vänster och den gamla till höger. Foto: Emma Frost
Den nya särken till vänster och den gamla till höger. Foto: Emma Frost

En reaktion på ”Kopierad särk från loppis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s