Går det att växtfärga med gamla bilar?

Jag är uppväxt på en gård med många uthus och ett stort garage, alltihopa fullt med bra-att-ha-saker. För fullt kan jag tycka ibland men gång på gång visar det sig att det man minst anar kan komma väl till pass. En vit gammal bil med registreringsskylten BUU som varit avställd i över tio år till exempel. Står en bil tillräckligt länge så kan det nämligen börja växa lav på den. Lav som är misstänkt lik stenlav, och stenlav kan man ju växtfärga med.

växtfärgning, stenlav
Samla stenlav från en gammal bil… Foto: Kicki Englund Frost

Det är väldigt sällan jag färgar med stenlav, eller ens plockar det eftersom det inte ingår i allemansrätten och växer dessutom väldigt sakta… men när det växer på en bil som egentligen ska bort, och som dessutom står på ens föräldrars gård, ja då kan man ju inte låta bli! Vi (min mor Kicki och jag) plockade den mesta laven från bilen. En tid efteråt så provfärgade lite i en järngryta för att se om det faktist skulle kunna vara stenlav. En liten härva som Kicki spunnit blev det. Visst blev den fin?

stenlav, billav
Garn spunnet av Kicki Englund och färgat med stenlav som växt på en gammal bil. Foto: Kicki Englund Frost

Jag är inte något proffs på lavar, men med tanke på vilken färg garnet fick så antar jag att billaven är stenlav. Detta har resulterat i att bilen, som egentligen skulle bort, nu verkar få stå kvar ett bra tag till… den var ju bra att ha.

Blir ni inspirerade och vill lavfärga men inte orka odla egen på era gamla bilar så tänk på att fråga markägaren först och dessutom aldrig plocka helt rent! Lav växer som sagt väldigt sakta.


6 reaktioner på ”Går det att växtfärga med gamla bilar?

  1. Om det är någon som tänker färga med liknande lav så har jag fler bilar för den som så önskar. Enda villkoret är att de tar bilen till egen gård.

    Gilla

  2. Idag såg jag att det hade börjat växa en liten björk vid en fönsterlist på framrutan, det blir grönt av björk så det kan nog bli snyggt till slut.

    Gilla

  3. Gamla järnstaket kan visa sig vara en guldgruva, eller lavodling. Staketet kring kyrkan t ex. Nu funderar jag på hur jag ska kunna skrapa av det utan att väcka uppmärksamhet.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s