Växtfärgning och 1800-tal

 

Nyrokokokläning, folklig modedräkt, 1800-tal
Nyrokokoklänning. Foto: Linnéa Lindgren

Vad har hänt i sommar? Mycket! En helg i juli var det till exempel ett 1800-talsfärgningsevent som gick under namnet Historiefärgarna. Jag skulle dit, men slogs som vanligt av insikten jag har ju inget att ha på mig! Detta var kanske bara delvis sant, för en del 1800-talskläder har jag ju, men inga som jag skulle vilja växtfärga i en hel helg och riskera att fläcka ned ordentligt.

Det var ont om tid och jag behövde en ny klänning. Att köpa fint ylle eller halvylle till en klänning som troligtvis skulle få fläckar vid första användningstillfället kändes inte så genomtänkt. Att köpa nyproducerat bomullstyg kändes heller inte så lockande eftersom bomullsindustrin inte är särskilt miljövänlig. Jag tog helt enkelt några loppisturer och köpte ett par gamla gardiner som jag färgade om. Eftersom tygmängden var begränsat så var jag tvungen att skarva en hel del under förklädet vilket inte gjorde mig det minsta, jag är ju väldigt förtjust i skarvar.

Mönstret till klänningen är baserat på en uppmätning av en 1870-talsklänning som jag gjorde under tiden på Sätergläntan, men med lite justeringar för att få till en 1850-talsmodell. Eftersom tiden var knapp syddes klänningen till stor del på maskin, det är ju skönt att ha tid till annat när det ändå är semester.

Nyrokokokläning, folklig modedräkt, 1800-tal
Nyrokokoklänning bakifrån. Foto: Linnéa Lindgren

Klänningen blev klar i tid! Det blev till och med lite tid över för fika och foto. Sen bar det av mot Historiefärgarna på Färgargården i Norrköping och en helg full av växtfärgning i 1800-talsmiljö. Själva färgeriet är ett gammalt färgeri som flyttats från Dala Floda till Norrköping för att bli friluftsmuseum. En fantastiskt helg med många trevliga och kunniga människor, men med rätt lite tid till fotografering. Jag bjuder i alla fall på några bilder (med blandad kvalitet) från evenemanget. Vill ni se fler bilder på området eller evenemanget så kika på Färgargårdens facebooksida.

färgargården
Färgargården. Foto: Emma Frost
växtfärgning, färgeri
Interiör från färgeriet. Foto: Emma Frost
växtfärgning, krapp, indigo
Garn, tyg och provlappar färgade med: Katechu, indigo + björk, indigo, bresilja, kochenill och krapp. Foto: Emma Frost
växtfärgning, färgargården
Stora delar (men inte allt) av det som färgades gemensamt under helgen. Foto: Emma Frost
IMG_20170730_192916
Helgens sovplats: Halmmadrass och yllefiltar på salsgolvet i färgargården.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s