Skapartagna/troll: orginalföremålen

Det här med att rekonstruera trollföremål, vad sjutton menar jag med det? Varför har det upptagit så mycket av min tid under våren?

skiss, skapartagna, bergtagna
Skiss inför trollföremålen till Skapartagna. Foto: Emma Frost

Jo, det kan tyckas som en märklig grej, men är egentligen ganska logiskt. Under våren har jag varit med i projektet Skapartagna. Det har varit ganska många inblandade, bland annat Dalarnas hemslöjdsförbund och Dalateatern. Det hela hänger ihop med Dalateaterns föreställning Bergtagna som hade premiär i lördags och spelas i Falun till och med 2/7. Min del i det hela har varit att som en av tolv slöjdare skapa föremål till en utställning som står i anslutning till platsen där teatern spelas. På samma ställe finns även en utgrävning där man hittat lämningar efter troll…

Den uppgift vi slöjdare har haft har varit att skapa föremål, arkeologiska eller rekonstruktioner, som ska visas i utställningen. Eftersom jag är ett fan av återskapande så valde jag att jobba med just rekonstruktioner, de har jag också skrivit om tidigare här. För att rekonstruera något behövs det ju minst ett original att utgå ifrån. Jag fick helt enkelt börja med att skapa lite fynd för att ha något att rekonstruera…

trollhuvudbonad, skapartagna, bergtagna
Längst ner till vänster delar av halssmycket efter patinering: mässingsringar och skinnsnoddar. Foto: Emma Frost

De föremålen jag har jobbat med är ett halssmycke och en huvudbonad, typiska föremål att bära vid högtidliga tillfällen. Även troll har ju högtider, såklart, det var något som vi kom fram till under research- och inspirationsarbetet. Främst har jag jobbat med naturmaterial: Fiskskinn (tack för dem Ulla!), getskinn, getpäls, lintråd, rönnbär, nypon, vass och fjädrar (tack Kicki för de tre sistnämnda!). Förutom naturmaterialen behövdes något gult, glimmande och klingande. Det blev mässingsringar, det är ju i sig smått magiska.

trollhuvudbonad, skapartagna, bergtagna
Delar av trollhuvudbonaden efter patinering: Vass, torkade nypon och fjädrar. Foto: Emma Frost

Efter skissande och materialidéer så återstod bara konstruerandet av originalföremålen och ”rekonstruktionerna” av dem. Fantastiskt kul att få arbeta med rekonstruktionsproblematik, källkritik och efterforskningar fast med fiktiva föremål! Det måste ju bli troligt och rimligt, även om det handlar om troll (som i många fall inte direkt ingår den nutida världsuppfattningen).

Hur som helst, en av smederna i projektet tipsade om vinäger för att få mässing att ärja. Naturmaterialen fick bada i en hyffsat oaptitlig blandning av te, kaffesump och vinäger för att få en lagom sunkig brunfärg. Det var bara lintråden och fiskskinnet som jag struntade i att patinera, lintråd förmultnar ju ganska fort och skulle ändå säkert inte ha hittats vid en arkeologisk utgrävning så det löste jag med att bara göra stygnhål, utan stygn. Fiskskinnet som jag använde till att skapa originalföremålen av var barkgarvat och redan jordbrunt så det behövde helt enkelt inte patineras. Det fiskskinn som jag använde till huvudbonaden var fettgarvat och därför vit-grått.

Tjusigt kanske inte är det man kan säga om resultatet på originalföremålsfronten, men väldigt roligt var det i alla fall.  Vill ni se föremålen på riktigt tillsammans med de andra slöjdarnas saker, i en ordentlig kontext med föremålstexter och bakgrundsfakta så gå och se Bergtagna, för det är i anslutning till spelplatsen som föremålen är utställda. Pjäsen är för övrigt jättefin! Dessutom så är skådespelarnas dräkter more-is-more-folkligt inspirerade och musiken går till stor del i bordunvänlig tretakt.

trollhuvudbonad, skapartagna, bergtagna
Delar av trollhuvudbonaden efter patinering. Fiskskinn, fjäder och päls och skinn från get. Observera stygnhålen på efter den ”förmultnade” tråden. Foto: Emma Frost

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s