Skapartagna: trollfoton!

skapartagna, troll, fiskskinn
Trollhuvudbonad av bland annat fiskskinn och halssmycke av getskinn och mässing. Modell: Carolin de Laval. Foto: Emma Frost

Under våren har jag varit med i projektet Skapartagna, ett sidoprojekt till Dalateaterns projekt och föreställning Bergtagna. Det har varit ganska många inblandade, men min del i det hela har varit att tillsammans med en grupp andra slöjdare skapa olika föremål till en utställning med trollföremål i anslutning till teaterföreställningen, både rekonstruktioner och annat. Men vad använder troll för föremål? Hur lever dem? Vad har hittats? Det var sådana frågor som gruppen med slöjdare fick ta ställning till och vi kom ganska snart fram till att ingen trollkultur är helt homogen (lika lite som våra mänskliga kulturer är det) men att de trollen vi har att göra med lever med naturen. Inte mot den.

skiss, skapartagna, bergtagna
Skiss inför trollföremålen till Skapartagna. Foto: Emma Frost

Jag bestämde mig för att arbeta med skinn och att göra två accessoarer. Den första var en huvudbonad i inhemskt naturmaterial, en huvudbonad som visar visst släktskap med folkliga huvudbonader, bland annat malungsdräkternas lad. Den andra var ett halsband av skinnsnoddar och mässingsringar. Mässing glimmar ju som guld och ringar kan ofta ha haft magiska egenskaper. Båda dessa föremål är fest- och högtidsbetonade, de är ju inte så praktiska att ha i skogen till vardags, särskilt inte om man vill smyga tyst fram. Halsbandet klingar nämligen en hel del.

skapartagna, troll, bergtagna
Huvudbonad och halssmycke till projektet Skapartagna. Modell: Carolin de Laval. Foto: Emma Frost
skapartagna, bergtagna, troll
Modell: Carolin de Laval. Foto: Emma Frost

Tack till Ulla för fiskskinnen, till Kicki för vass och torkade nypon och till Carolin som hjälpte till med skinnleverans och som dessutom ställde upp som modell!

P.S. En post om själva fynden kommer också, håll utkik!


En reaktion på ”Skapartagna: trollfoton!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s