Väva band till vitsärk

vitsärk, moradräkt, sommardräkt, skördedräkt
Handsydd vitsärk. Foto: Malin Bohm

Det är höst, krispig luft och massa svamp i skogen, men jag sitter ändå och förbereder inför våren och sommaren. Just nu är det band till en vitsärk (vardaglig sommarkjol till Moradräkt) som jag gör, och ifall någon mer är sugen på att väva så lägger jag upp en liten beskrivning här. Mönstret till det här bandet är hämtat från en vitsärk som står utställd på Zorns textilkammare, men blåvita krusband med andra mönster har också använts.

vitsärk, skördedräkt, moradräkt, sommardräkt
Krusband med mönster hämtade från en vitsärk i Zornsamlingarna. Foto: Emma Frost

band-till-vitsa%cc%88rkVarp:
blå 35/2
vit 16/2

Inslag:
blå 35/2

Varpordning:
2 blå trådar
13 vita mönstertrådar med 2 blå trådar mellan
2 blå trådar

Varpen består alltså av 13 vita mönstertrådar och 28 blå bottentrådar

Plockat mönster:
Mönstret plockas efter schemat till vänster, men observera att jag gjort mönstret i samma färger som bandet har, det är alltså de vita fälten som ska plockas (inte de mörka, som man ofta gör med bandmönster).

Vävning i bandgrind vs bandvävstol:
Jag väver i bandgrind och då går det relativt lätt att få ihop bandet så att mönstret inte blir glest. Väver man i bandvävstol och har 3 bottentrådar mellan varje mönstertråd så misstänker jag att man kan behöva tunnare bottentrådar eller grövre mönstertrådar för att få ett lika kompakt mönster.


2 reaktioner på ”Väva band till vitsärk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s