Medeltid och platta opressade sömmar

medeltid, handsömnad, kjortel, cothardie
Handsydd kjortel, foto: Sara Kånåhols

För en tid sedan köpte jag tyg för att sy en ny kjortel. En enkel, gråbrun sak. Inget spexigt med modellen alls, nä, jag ville koncentrera mig på annat än modellen. Det jag ville testa var framför allt några sömnadstekniska saker: att sy en hel kjortel med inte bara historiska sömnadstekniker utan även med historiska nålar. Dessutom utan att använda pressjärn.

historiska nålar, brons
Nålarna i mässing och brons. Synålarna har kluvna och ihoplödda ögon och är gjorda av en vän. Foto: Emma Frost

Med pressning kan man göra fantastiska saker, jag gillar verkligen pressade sömmar och att forma ärmkullar med ånga, men den här gången ville jag klara mig utan och istället låta sömnadsteknikerna forma sömmarna och plagget. Orsaken är till största del nyfikenhet, men också en fundering på när pressjärn egentligen blev vanliga som skräddarredskap… Kan de medeltida kjortlarna ha sytts utan någon pressning alls? Hur blir det då? Eller finns det tidiga pressningsredskap (förutom glättstenar och mangelbräden) som gömmer sig i någon museivrå eller på någon målning?

handsömnad, fållstygn, fällsöm
Opressad fällsöm gjord med enbart fållstygn (sedd från rätsidan). Foto: Emma Frost

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s