Nytt år, ny inspiration

tarmskinnsklanning-natmus
Tarmskinnsklänning från Alaska. Från Nationalmuseum i Köpenhamns samlingar.

Det här med digitala museisamlingar är något jag verkligen gillar, så här kommer några fler tips om ställen där man kan hämta inspiration:

Nationalmuseet i Danmarks sida SkinddragterPå den sidan finns en massa fantastiska dräkter och föremål av skinn och päls från Alaska till Sibirien (och en hel del därimellan). Den stora bilden ovan föreställer till exempel en tarmskinnsklänning (förstå vilket jobb att garva tarmar till en hel klänning!), men det finns även bällingskor, byxor, huvudbonader och mycket annat spännande. Vissa av dessa föremål finns också i 3D, till exempel de här byxorna från västra Grönland.

En annan trevlig databas är den som finns på Victoria and Albert Museum. Där finns många hundra år av textilhistoria från både Europa och Asien, så alltid hittar man något kul. Varför inte ett fragment av mönstervävt siden från 600-700-talet, en mönsterbok från 1700-talets Norwich eller en empirklänning med hysteriskt fluffiga dekorationer?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s