Dräktakvareller

dräktakvarell, nordiska museet

Ni har väl sett att det finns en massa jättefina dräktakvareller på digitaltmuseum.se? De kan vara lite kluriga att hitta, men om man skriver ”akvarell, folkdräkt” i sökrutan får man upp en hel del. Bilderna är ofta väldigt skickligt utförda och en ren njutning att studera. Det roliga är också att det finns avbildningar från lite olika tider och dessutom avbildade dräktvarianter som inte är så vanliga idag. En av de roligaste och mest spännande sakerna med de här bilderna, tycker jag, är att man kan följa dräkternas utveckling från 1800-talet, och hur de har utvecklats och förändrats om man jämför med dräktbruket idag.

dräktakvarell, nordiska museet
Kvinna från Järrestads härad, akvarellerad blyertsteckning av Otto Wallgren. Bild från Nordiska museet (inventarienummer NMA.0070111).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s