Bomullsöverdel till moradräkt

moradräkt, överdel
Överdel till moradräkt (1900-talsmodell). Maskinsydd med handsydda detaljer. Foto: Emma Frost

Hösten har varit fylld med en hel del olika projekt. Vissa är klara, andra inte. Ett av de som blivit färdigt är den här yvdeln (överdelen) i bomull. Den är sydd till moradräkt och finns nu på Mora hemslöjd.

överdel, moradräkt
Infälld spets i ärmen. Foto: Emma Frost.

Den här överdelen har infälld spets i ärmarna, något som blev vanligt under sekelskiftet när bomullsöverdelarna blev vanligare eftersom industriella revolutionen gjort bomullstyg allt billigare. Linneöverdelarna brukar däremot ha hålsöm.

överdel, moradräkt

narbild2

Ärmen med spets, rynkat ärmslut, kvard med handvävt band (denna gång har jag inte vävt bandet själv) och nuggor. Har ni provat att göra nuggor i tätt bomullstyg någon gång? Det är pilligt. Väldigt mycket pilligare än att sy småsmå nuggor i linne. Så pilligt att jag blir sugen på att testa att sy nuggor i något helt annat, grovt och glest, bara får att se om det går…


2 reaktioner på ”Bomullsöverdel till moradräkt

 1. Hej!
  Vilken fin och inspirerande blogg! Roligt att se både äldre, halvgamla och moderna plaggtyper. Jag känner också igen mig när jag läser din motivering att inte kalla dig designer. Hantverksskicklighet och noggrannhet borde beundras och värderas högt. Att vara nyskapande eller uppseendeväckande är inte det enda som är värdefullt.
  Jag har funderat på att göra en modern blus med hålsöm – det är ett av projekten i min idelista – och det här inlägget var därför extra intressant. Jag har hittills aldrig sytt hålsöm. Går det att göra på tunnt bomullstyg eller borde man använda lin? Kan tyget vara för mjukt?
  Vänliga hälsningar

  Gilla

  1. Kul att du blir inspirerad! Jag skulle absolut säga linne, det är väldigt trevligt att sy hålsöm i. Bomullen blir lite segare att sy i, och ofta pilligare att få till snyggt. Linne är desutom starkare vilket kan vara bra. Lycka till!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s