Bomullsöverdel till moradräkt

moradräkt, överdel
Överdel till moradräkt (1900-talsmodell). Maskinsydd med handsydda detaljer. Foto: Emma Frost

Hösten har varit fylld med en hel del olika projekt. Vissa är klara, andra inte. Ett av de som blivit färdigt är den här yvdeln (överdelen) i bomull. Den är sydd till moradräkt och finns nu på Mora hemslöjd.

överdel, moradräkt
Infälld spets i ärmen. Foto: Emma Frost.

Den här överdelen har infälld spets i ärmarna, något som blev vanligt under sekelskiftet när bomullsöverdelarna blev vanligare eftersom industriella revolutionen gjort bomullstyg allt billigare. Linneöverdelarna brukar däremot ha hålsöm.

överdel, moradräkt

narbild2

Ärmen med spets, rynkat ärmslut, kvard med handvävt band (denna gång har jag inte vävt bandet själv) och nuggor. Har ni provat att göra nuggor i tätt bomullstyg någon gång? Det är pilligt. Väldigt mycket pilligare än att sy småsmå nuggor i linne. Så pilligt att jag blir sugen på att testa att sy nuggor i något helt annat, grovt och glest, bara får att se om det går…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s