Vad är en folkdräkt?

moradräkt, sekelskifte

Det finns  många föreställningar om folkdräkter. En är att folkdräkter alltid sett precis likadana ut, i alla tider oavsett väder, vind, materialtillgångar och samhällsförändringar. En annan ganska vanlig föreställning är att alla hade det som vi idag kallar för folkdräkt på förritiden-tiden. Jämt. Oavsett om det var potatisplockning eller bröllop som stundade. Så är naturligtvis inte fallet, verkligheten är mer komplex än så. Ett bra tag har jag tänkt skriva ett digert inlägg om det här, men dragit mig för det eftersom det finns så många aspekter att ta upp. Till min lättnad slog det mig att det ju redan finns en hel del bra saker skrivna om just det här, och digitalt till och med. Så istället för en massa text kommer här ett par länktips:

Första tipset är Skansens artikel Vad är en folkdräkt? Där står en hel del om vad som är en folkdräkt och vad som inte är det, hur länge de funnits och svar på en del andra vanliga frågor.

Ett annat hett tips är Nordiska museets sidor om Folklig dräktkultur. Här finns massor av information, inte bara om folkdräkter utan även om folklig modedräkt, hur dräktskick har förändrats över tid, hur dräkterna samlats in till museer samt en hel del annan intressant information.

Vill man läsa böcker om saken så finns det naturligtvis också. För några år sedan kom Marie Ulvängs Klädekonomi och klädkultur – böndernas kläder i Härjedalen under 1800-talet. Låter det tungt och torrt att läsa? Det är det inte, nä, det är en riktigt rafflande bok där bouppteckningar varvas med bilder på gamla plagg. Jättespännande!

En annan ännu nyare favorit är Berit Eldviks Möte med mode – folkliga kläder 1750-1900.Mycket bilder, mycket fakta, mycket om hur dräktskick har utvecklats och förändrats. Mycket bra helt enkelt.

Naturligtvis finns det en hel hög med fler jättebra böcker, men de får ni kika på Skansens litteraturlista över böcker om folkdräkter, folklig modedräkt och samiskt dräktskick.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s