Höst

Dalälven. Foto: Emma Frost
Dalälven. Foto: Emma Frost

Hösten är här, jobb och höstrutiner börjar igen. Det är en hel del på gång just nu, jag korrekturläser texter och syr toiler. Tyvärr är gör sig varken korrekturläsningen eller toiler särskilt bra på bild, men när projekten blir klar, då kommer det foton. Så länge får ni hålla till godo med bilder på ett par sidoprojekt jag håller på med parallellt.

växtfärgning
Vadmal, yllekypert och moragarn färgat med björklöv och krapp. Foto: Emma Frost

Får någon vecka sedan hade jag och Anna en växtfärgningsdate. Hela dagen gick åt till betande, fikande, färgande och sköljande, så där som det blir när man växtfärgar. Det tar tid, men det måste det få göra. Av tygerna tänkte jag så småningom sy en hätta och ett par vantar, och moragarnet är för att fylla på växtfärgningslagret i allmänhet.

vejde, växtfärgning
Egenodlade vejdefrön. Foto: Emma Frost

Någon odlingsmänniska är jag väl kanske inte egentligen, men jag gillar växter, särskilt om de går att äta eller färga med. Vejden jag odlar har tack och lov klarat sig fint (trots bristfällig uppmärksamhet från min sida) och gett en hel del frön som kan bli nya vejdeplantor. Förhoppningsvis kommer jag ha tid att experimentera lite med olika vejderecept nästa sommar, framförallt färgningsrecept utan en massa kemikalier.

Ett annat, något mindre projekt, som är på gång är ett brickvävt band i silke, inspirerat av ett fynd från 1300-talets London. Silket i det här bandet är dock köpt färdigfärgat, man måste ju inte färga allt själv, även om det vore väldigt roligt.

brickband, silke, 1300-tal
Brickvävt band inspirerat av 1300-talsfynd. Foto: Emma Frost

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s