Renässans

flemish, 1500-tal, 16th century, livkjol
Handsytt Flamländskt 1500-tal. Foto: Olivia Hansson

Ibland kan jag bara inte hejda mig, det liksom kryper i kroppen på mig om jag inte får testa någon teknik, sy något nytt och se om mina teser och formidéer funkar. Länge har jag haft en idé som jag ville testa, en 1500-talslivkjol inspirerad av bland annat Pieter Aertsens målningar. Vill ni se ett exempel på hans målningar så klicka här.

Det som lockar med dräkterna i Aertsens målningar är dels utmaningen i att fånga ett (för mig) nytt århundrade i nål och tråd, och se hur nära inspirationskällan jag kan komma. Dels är det att utforska släktskapet med både tidigare och senare plagg och dräkter med liknande snitt och detaljer. Många folkdräkter bär fortfarande vissa spår av renässansmode och de röda livkjolarna, halsklädet och det uppbundna håret var starka skäl till att jag valde just Aertsens målningar som inspirationskälla. Dessa tre komponenter finns även i bland annat moradräkten. Livkjolar med olika typer av halskläden var vanligt i stora delar av Europa under 1500-talet och senare, så det är inte alls konstigt att vi ser spår av dem även i Sverige (även om de inte ser likadana ut nu för tiden). Hur som helst, nu i sommar har jag äntligen haft tid till att testa idén och sy upp den.

1500-talskläder, 16th century kirtle
Handsytt flamländskt 1500-tal. Foto: Sara Kånåhols

Hur som helst, åter till de nyskapade plaggen. Livkjolen är handsydd av yllekypert och livet är fodrat med tättvävt linne. Snörningen går genom små metallringar som är fastsydda vid livets framkanter, vilket gör att snörningsbandet glider väldigt lätt genom hålen. Halsklädet är sytt av ett tunt och tätt linne som var helt fantastiskt att sy i (vilket säger ganska mycket, för jag brukar tycka att linnesömnad inte är så underhållande).

partlet, kirtle, halskläde, livkjol, 1500-tal
Handsytt halskläde i linne och handsydd fodrad livkjol i ylle och linne. Foto: Sara Kånåhols
handsömnad
Sömnadsdetalj, kjolen sys på det fodrade livet. Foto: Emma Frost

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s