Väska med birkainspiration

väskbyglar, Birka
Detalj av Birkainspirerad väska. Foto: Emma Frost

För något år sedan hittade arkeologer några konstiga träbitar i vattnet utanför Björkö, det vill säga det som en gång varit Birkas hamn. Dessa träbitar tolkades av sjöhistoriska museet som delar av vikingatida väskbyglar. Det är ju jättespännande! Väskor är ju dessutom ganska praktiskt. Sedan jag såg bilderna har väsk- och täljinspirationen var på topp och i våras fick jag äntligen tid att yxa till mig ett par väskbyglar. Vilket trä originalet var i vet jag inte, men jag täljde mina i björk eftersom det är så trevligt att arbeta i. Själva påsdelen på originalväskan  har tyvärr förmultnat under de tusen år som gått, så hur den sett ut från början är det nog ingen som vet idag. Så här blev i alla fall min tolkning.

temp_1433357184018_-1954799577

väskbyglar, birka
Färdigtäljda väskbyglar i björk. Foto: Emma Frost
temp_1433357147157_1555696807
Den färdiga väskan: Byglar av björk, påse av ylle och axelrem av läder. Foto: Emma Frost

En reaktion på ”Väska med birkainspiration

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s