Väva med silver och silke

vikingatid, brickvävt, brickband, silke, silver
Brickvävt band i silke och silver, inspirerat av vikingatida fynd från Birka. Foto: Emma Frost

förrförra inlägget skrev jag om några pågående projekt, samt att ett av dem var lite hemligt. Anledningen till hemlighetsmakeriet var att projektet var en del av en bröllopsgåva. Nu är bröllopet över, brudparet gifta och gåvorna lämnade. Fritt fram att visa lite bilder! Min del av gåvan bestod i ett brickvävt band av silke och silver, liknande de man hittat i vikingatida gravar på Björkö (Birka). I varp och botteninslag har jag använt sysilke och som mönsterinslag dragen silvertråd. Eftersom silvertråd inte beter sig som textila trådar blir tekniken lite speciell och materialen gör att det blir lite pilligt att väva, men kul. Det färdiga bandet är ca 1,2 cm brett och 13 cm långt och de flesta mönsterformer är hämtade från bevarade vikingatida band. Det finns planer på fler band, så jag kan experimentera lite med tekniken och komma ännu närmare de vikingatida förlagorna.

brickväv, silver, birka
Brickvävt band med varp av silke och inslag av silke och dragen silvertråd. Inspirerat av vikingatida fynd från Birka. Foto: Emma Frost

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s