Händelserika september

bo hammarskjölds stipendiumSeptember har varit en händelserik månad. Intensiv, något hektisk men väldigt väldigt trevlig. Bland annat så åkte jag till Stockholm för att gå på tillställningen Handmade Issues och ta emot ett stipendium för att fördjupa mig i Åhldräkten. Handmade Issues var väldigt intressant, med föredrag och många bra tankar. Sen var det ju självklart väldigt roligt att vara en av stipendiaterna också.

Om någon funderar på varför jag helt plötsligt sökt stipendium för att ägna mig åt dräktskicket i Åhl så är svaret enkelt: Det är en spännande dräkt som det finns mycket material och kunskap kring. Dessutom vill jag vidga mina vyer och inte bara stirra mig blind på moradräkter, även om de är väldigt intressanta de med. Jag vill gärna veta mer om mycket, många epoker, många dräktskick och många tekniker.

Ett annat projekt som pågått under september är ett tillsammansbroderi. En hantverksvän skulle gifta sig i slutet på september och naturligtvis var vi ett gäng som tog tillfället i akt och broderade en brudkudde till henne och den blivande maken, men eftersom alla vi broderande vänner bor på spridda ställen i Sverige och brudparet i USA så broderade vi helt enkelt varsin bit som vi sedan monterade på plats i Amerika.

Som fyllning i kudden använde vi trasmattegirlanger som även använts på bröllopet, för att spara en del av ceremonin i fysisk form. Kudden blev personlig, brokig, fylld av symbolik och mycket uppskattad. Hela resan var för övrigt väldigt minnesvärd, men tyvärr har jag inga bra bilder på brudklänningen som brudens mor sytt av gamla antika spetsar och dräktdelar, men tro mig, den var fantastisk.

brudkudde, yllebroderi
Tillsammansbroderad brudkudde gjord av Karin Edlund, Adam Norman, Linnéa Lindgren, Lina Dalhman, Emma Frost, Johan Säfström, Frej Lonnfors, Elin Kindberg och Sara Kånåhols.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s