Vikingatida dräkt

Vikingatida dräktskick. Det finns väldigt mycket att säga om det! Samtidigt finns det mycket man kan säga att man inte riktigt vet. Hur som helst så är det ett spännande ämne. Igår var jag på Bäckedals folkhögskola i Sveg och hade en föreläsning om just detta. Vad som finns kvar idag, vad som fanns för förutsättningar då och hur vi kan tolka detta och förhålla oss till det. Särskilt intressant är det att så stor del av gravfynden är importerade från både när och fjärram; tyg, pärlor, mynt…

hängselkjolar, vikingatid
Hängselkjolar, den övre sydd av mig, den undre vävd och sydd av Anna Krång. Foto: Emma Frost

Under föreläsningen så blev det mest prat och bildvisning, men jag hade även en bunt kläder med mig för att kunna visa fysiska exempel på skärningar och tolkningar. Det blev mycket klämmande och kännande och provande. Det blev prat om rynktrådar, spånad, tygimport, storskalig textiltillverkning och materialtillgång.

Särskilt de två hängselkjolarna jag hade med mig fick en hel del uppmärksamhet. Den ena var en handvävd hängselkjol som Anna Krång vävt och sytt, och den andra en rynkad hängselkjol som jag själv sytt med inspiration från ett fynd från Køstrup. Jag tycker som sagt att ämnet är väldigt intressant, men det är ju också väldigt roligt att ha intresserade och engagerade åhörare. Jag fick med mig en hel del inspiration hem, och de hoppas jag att eleverna också fick.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s