Sommardräkt: Wäitserk

vitsärk, moradräkt, sommardräkt, skördedräkt, sollerödräkt
Handsydd vitsärk. Foto: Malin Bohm

Här kommer några bilder på wäitsertjen jag sydde i vårasEn ljus, vardaglig livkjol för sommarbruk som hör till dräktskicket kring Mora. Idag är den inte särskilt vanlig, men den användes desto flitigare under 1700- och 1800-tal.

Waitsärk, wäitserk, waitsärrk, waittjossla eller vitsärk som det heter på ren svenska finns i en hel del varianter (precis som de dialektala benämningarna), och den här har jag sytt efter en förlaga från Textilkammaren i Mora.. Min tolkning av den är handsydd av gamla handvävda halvlinnetyger och de blåvita banden har jag vävt i bandgrind. Vill ni se på gamla bevarade vitsärkar så kan man se min förlaga på Zorns textilkammare, men det finns även några på digitalt museum samt i textilsamlingen på Sollerön.

Magden (förklädet) är vävd av Sara Kånåhols och de fina fotona är tagna av Malin Bohm.

vitsärk, moradräkt, emma frost
Handsydd vitsärk av Emma Frost. Foto: Malin Bohm
vitsärk, skördedräkt, sommardräkt, moradräkt, mora, folkdräkt
Wajtsärk av Emma Frost, magd av Sara Kånåhols. Foto: Malin Bohm

2 reaktioner på ”Sommardräkt: Wäitserk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s