Att göra oppombindning på sig själv

Uppbundet hår är ju en hit när det gäller frisyr till folkdräkter. Hur länge man har bundit upp håret i olika oppombindningsvarianter är osäkert, men bilder finns från 1700- och 1800-talet i Sverige. I Leksand finns också medeltida arkeologiska fynd av något som skulle kunna ha varit en form av oppombindning (samma fyndplats som Leksandsmanteln). Tittar man på källor utomlands så finns bilder från andra delar av Europa redan från 1400-talet och framåt. Det är helt enkelt en frisyr med lång historia.

Hur som helst, det finns många bilder men få beskrivningar där det syns hur man kan binda upp håret på sig själv. Den varianten som jag visar här används bland annat till moradräkt.

Här i Mora kallas frisyren också att bind-upp-um och banden är färgkodade. Ogifta, kullor, har använt helröda band eller krusband i röd-gult eller röd-vitt. Gifta, kelinggär, har använt helvita eller vita med röda ränder.

oppombindning, folkdräktsfrisyr
Knyt om en låg tofs i nacken. En hög tofs kan göra oppombindningen ostabil. Foto: Johan Säfström.
oppombindning, folkdräktsfrisyr, moradräkt, hari-tapieng
Dela tofsen i två delar. Linda en i taget med bandet. För att inte dra frisyren snett kan den andra änden av bandet hållas spänt i munnen. Foto: Johan Säfström.
oppombindning, folkdräktsfrisyr, hair-tapeing
Ett sätt att säkra änden på hårtesen är att bara fortsätta linda bandet runt en bit runt sig själv, och att se till att göra det hårt. Foto: Johan Säfström.
oppombindning, folkdräktsfrisyr, moradräkt
Linda andra halvan av håret. För att den den delen av håret som redan är lindad inte ska linda upp sig igen kan man hålla änden i munnen. Foto: Johan Säfström
oppombindning, moradräkt, hair-tapeing
Bara att lägga upp det lindade håret runt huvudet och göra en rosett i nacken. Foto: Johan Säfström
oppombindning, moradräkt, hairtapeing
Färdig oppombindning. Foto: Johan Säfström.

Det behövs alltså varken hårnålar eller spray, men däremot övning för att få allt att sitta riktigt bra. Om man ser till att inte ha nytvättat hår så sitter oppombindningen ännu bättre. Har man inte jättelångt hår behöver man inte misströsta, så länge bandet är långt nog så når ju det runt huvudet.

Luggen då? Ja, har man lugg som man av någon anledning vill dölja så kan man kamma upp den under oppombindningen.

Är du sugen på fler varianter? På Bunads hemsida finns beskrivningar på oppombindninbar från Telemark och Øvre Valdres.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s