Ännu är det långt till vår

vitsärk, moradräkt
Handsydd vitsärk till moradräkt, kopierad efter ett original på Zorns textilkammare. Foto: Emma Frost

Ja, än är det en bra bit kvar av vintern. Vad kan man göra åt det? Inte så mycket annat än att gilla läget och utnyttja tiden till något bra. Vissa åker skidor, men själv syr jag sommarkläder med bandgrindsband på.

Stripade rynkor. Foto: Emma Frost
Stripade rynkor. Foto: Emma Frost

Det blir en livkjol av den vardagligare varianten, en wajtsärk, sydd efter en förlaga som troligtvis är från första halvan av 1800-taletKort sagt skulle man kunna kalla wajtsärkar för vardagliga sommarkjolar till moradräkten, och de verkar ha använts främst under 1700- och 1800-talet.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s