Att inspireras av folkdräkter

moradräkt, kappa
Nutida kappa inspirerad av moradräktens gröntröja. Foto: Emma Frost

Ett av de plagg som jag tycker är absolut finast är moradräktens gröntröja. Jag vet inte riktigt varför, kanske är det färgen, kanske formen, kanske funktionen. Gröntröjan är ett högtidsytterplagg i kvinnodräkten i både Mora, på Sollerön och i Våmhus. Andra sorters gröntröjor finns i en hel drös socknar här runtikring också, alla har de två saker gemensamt: De är gröna och de används vid högtider. Hur som helst så blir jag fruktansvärt inspirerad av kläder jag tycker är fina, så även i det här fallet.

För några år sedan behövde jag sy en jacka. Tankarna gick till gröntröjan men att sy en gröntröja rakt av och använda till vardags tog verkligen emot. Att ha gröntröja till jeans skulle kännas lika konstigt som att ha mjukisbyxor till frackjacka. Det skulle helt enkelt kännas mentalt obekvämt för mig. Trots det så kunde jag inte släppa tanken på gröntröjan, så vad skulle jag göra?

Det hela slutade med att jag bestämde mig för att ta de saker jag gillade bäst med den traditionella gröntröjan och kombinera det med egenskaper och detaljer som jag ville ha på en vanlig, nutida jacka.

Det jag behöll var den gröna färgen, de röda uppsalgen, några gula detaljer och så materialet ylle. Det jag lade till var bland annat en huva, ett heltäckande foder, mer figurnära passform, ungefär 40 cm i längd och så självklart fickor. En annan sak som jag ändrade var snittet. Moradräktens gröntröja brukar sys med ett snitt som var modernt någon gång på 1600-talet, men min jacka är konstruerad med modern mönsterkonstruktion och allt vad det innebär i form av bystinsnitt och våder.

Resultatet blev en väldigt funktionell och färgglad kappa som samtidigt har en tydlig morainspiration. Det blev helt enkelt en vardagskappa med folkliga vibbar.

Moradräkt, gröntröja
Handsydd gröntröja till moradräkt. Foto: Karin Edlund

Om någon undrar hur det gick med mina gröntröjetankar så kunde jag naturligtvis inte hålla mig. Det blev en sådan också så småningom, handsydd och med tröja från 1800-talet som förlaga. Den använder jag däremot inte till vardags utan när jag har dräkten och vill vara riktigt, riktigt fin.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s