Att lappa och laga

Kläderna voro mycket slitstarka och lappade många gånger … ”Det var en skam att ej lappa utan att gå trasig, men det var ingen skam att ha lapp på lapp, det var heder”. De fina, praktfulla dräktdelarna däremot … användes med stor aktsamhet och varade från genaration till generation. 

Citatet är från sidan 86 ur Övre Dalarnes bondekultur under 1800-talets förra hälft – Folkdräkter av Ella Odstedt. Jag tycker det är tänkvärt. Visst är det intressant hur man förhåller sig till trasigheter, skarvar och lagningar, och hur synen på detta förändras i takt med samhället förändring?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s