Spånad, från uråldrigt till digitaliserat

Jag letar ofta inspiration på internet. Ibland finns inte alls det jag letar efter. Handsömnadstekniker till exempel verkar mest förekomma på ställen som Projekt Runebergoch kanske någon nördig sömnadsblogg. Något som det däremot finns ganska mycket av är spånad. Inte nog med att det finns bloggar, forum på ravelry och nätbutiker med spånadsmaterial. Det finns youtubefilmer också. Filmer på folk som spinner med olika tekniker, olika garn, olika fibrer och olika redskap.

När det gäller att spinna ull så finns det filmer med allt från…
…tanter som spinner med sländan i handen och ullen på ullstav.
…en pittoresk film från Tibet med en kvinna som spinner på stödd slända.
långa drag på spinnrock, till fin musik dessutom.
bubbligt, regnbågsfärgat garn spunnet på spinnrock.

Det här tycker jag är väldigt kul. Inte nog med att en så uråldrig teknik som att spinna för hand faktiskt utövas friskt på sina håll än idag, hantverket har dessutom spritt sig till internet där det tycks traderas från den ena slöjdaren till den andra med en väldig fart.
Ett annat tips är att kolla efter filmer med ullkamning. Det finns massor.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s