Ett par kråkor från Floda

kråka, floda, folkdräkt
Äldre kråkor från Floda.

Det finns alldeles för lite information på nätet om folklig dräkt, särskilt om udda eller ovanliga folkdräktdelar.  Här följer lite kort information om Flodakråkor.

Huvudbonaderna på bilden är två styken gamla kråkor från Floda. De är maskinsydda av rutigt bomullstyg med röd botten. Innuti är de fodrade med lärft och skodda med tryckt yllemuslin. Kråkorna har styvnader av rotting och har troligtvis haft knytband fastnålade i den nedersta styvnaden. Banden finns idag inte kvar, men i båda kråkorna finns rostfläckar och ett par kvarglömda knappnålar som skvallrar om de eventuella bandens placering.

Kråkorna tros ha kommit ur bahyttmodet under 1800-talet och sedan blivit kvar i dräkten ända till idag, lite som en modefossil från 1840-talet. Flodakråkor nämns bland annat i Svenska Folkdräkter från 1907 och där står det:

Vi tillägga, att hon [kråkan] nyttjas af gammal och ung, i helg och i söcken, så som ytterplagg och skydd mot solen. Hon spelar alltså samma roll nu för tiden som hufvudklädnadena förr i världen. Från andra håll har jag hört att kråkor alltid hört till den gifta kvinnans dräkt. Vara hur det vara vill, fina är de i alla fall.

Kråkor finns även i andra dräkter, till exempel i Ål. Ålkråkorna är till skillnad från de i Floda oftast sydda av småblommigt blåtryck och har en lite annan utformning. Det sägs ibland att det var Ålkråkorna som inspirerade flodakullorna till att själva börja använda kråkor. I bokenFolkdräkter i övre Dalarne nämns också kråkor från Rättvik och Malung. De kråkorna vet jag ingenting om, men kanske finns någon annan som gör det?

floda, kråka, folkdräkt, bonnet, bahytt
Äldre kråkor från Floda. Foto: Emma Frost
kråka, floda, folkdräkt, bahytt
Äldre kråkor från Floda, insida. Foto: Emma Frost

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s