Rapport från Årsunda

kamgarn, handspunnet
Kamgarn spunnet på slända. Foto: Emma Frost

Då var textilveckan på Årsjö gård till ända. Det har varit en fin vecka med mycket nyfiket påhälsningar, både av turister och en glad flock med inlånade gästrikefåre. Givetvis har det varit väldigt mycket textilarbete också, bland annat brickvävning med Louise, färgning och spånad. De kommande två veckorna kommer vikingagården ha tema jakt samtmat, är man nyfiken på gården så är den öppen i två veckor till!

Att ha haft tillgång till gästrikefåren under textilveckan har varit väldigt roligt, dels för att det är de har en väldigt trevlig ull och dels för att det ger så mycket mer att kunna peka på fårskocken och säga till besökarna att där är Tilde och Tuva som ullen kommer ifrån. Det blir givetvis väldigt pedagogiskt för barnen att testa på att spinna lite tråd från ullen de nyss klappat, men även många vuxna som tittat in hos oss textiltanter tycks ha fått en aha-upplevelse under veckan.

Att bidra till både barn och vuxnas förståelse för textiltillverkning och hantverkskunskap känns fantastiskt. När barnen lyckats spinna ett par meter effektgarn av Tuvas ull och är så stolta att de studsar så blir jag nästan lika stolt som de. När de vuxna tappar hakan för att de inser hur mycket tid, kraft och kunskap som textiltillverkning egentligen har tagit historiskt sett och dessutom förstår att det fortfarande idag är en lika lång väg från fiber till färdigt plagg, idag då känns det som om vi förmedlar något väldigt, väldigt viktigt.

Gästrikefår på vikingagården. Foto: Emma Frost
Gästrikefår på vikingagården. Foto: Roger Törnström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s