Rekonstruerad empirkappa

empirkappa, rekonstruktion
Handsydd empirkappa med småmönstrat kattunfoder. Foto: Karin Edlund

Den tidigare ombloggade empirkappan är nu färdigsydd och fotad. Här följer en mycket kort summering av projektet.

Kappan är en rekonstruktion av en kappa från Nordiska Museet som köpte in den 1889 och efter nyligen avliden piga, 89 år gammal. Denna piga hade sin tur ärvt kappan av sin mor. Några exaktare spår av datering finns inte, men modemässigt går kappan att placera i den sena empiren.

Rekonstruktionen är storleksförändrad efter en modern kroppsform men helt handsydd med samma tekniker som originalplagget och i med så liknande tygkvaliteter tillgången och projekttiden tillät. Tack och lov är både kläde och tryckt bomullstyg relativt lätt att få tag på idag. Grönfärgad boj är det svårare med, men det gick att lösa med björk och indigo i skolans färgkök. Tätt, handvävt linne till belägg i krage och foder fanns sedan förut bland mina loppisfynd, sånt är alltid bra att ha hemma.

Under projektets gång smittade empirinspirationen även av sig på mina sidoprojekt vilket resulterade i en åhlkråka, det vill säga en folklig bahytt från Åhls socken. Båda plaggen är fotade av Karin Edlund.

empirkappa, rekonstruktion
Handsydd empirkappa bakifrån. Foto: Karin Edlund
empirkappa, rekonstruktion
Handsydd empirkappa, insida: Växtfärgat yllefoder, midjeband i linne och småmönstrat kattunfoder. Foto: Emma Frost

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s