Praktik med levande historia

volasdanPrecis nu i slutskedet av rekonstruktionsprojektet har jag en veckas praktik, och eftersom kappan i stort sett är klar så känns det ganska bra. Praktikveckan spenderar jag med att sy 1800-talskläder hos Kristina Norgren Arnesson i Edsbyn, en väldigt trevlig sysselsättning. Eftersom det inte heller finns så mycket att göra i Edsbyn om kvällarna så har jag slöjdat en hel del också.

Åter till praktiken. De här kläderna som Kristina sitter och syr är inte bara en eller två dräkter, utan ett helt projekt vid namn Levande Historia. Det hela går ut på att sy upp kompletta dräkter till alla medverkare på evenemanget Volasdan på hembygdsgården i Edsbyn. Det handlar om ca 150 dräkter från tiden kring 1850 och sekelskifte. Inte folkdräkter, utan vanliga vardagskläder i olika utföranden och för olika människor och miljöer. Jag kan säga att det är bland annat nyrokokoklänningar, sekelskiftesförkläden och randiga skjortor så att det står härliga till! Har någon vägarna förbi Edsbyn i sommar så sikta in sista söndagen i juli, då är nämligen själva Volasdan där kläderna kommer användas.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s