Framtidsplaner och digitalt museum

residans
residans

Just nu sitter jag och funderar på vad jag ska göra på Sätergläntan när projektet med att sy scenkostymerna till  RESiDANS blir klart. Det är premiär den 26 november och dräkterna ska självklart vara klara innan dess. Planen jag har nu är att sy något historiskt i nästa projekt, förhoppningsvis så kommer kunna jag att mäta upp ett par folkliga modeplagg och rekonstruera ett av dem. Problemet är bara att hitta handsydda, folkliga modeplagg som både är bevarade OCH tillgängliga för uppmätning och analys. Jag funderar och letar lite här och där. På Dalarnas museum, som för övrigt är väldigt tillmötesgående och trevliga, finns mest folkdräktsplagg så det lär tyvärr få bli något annat museum.

Digitalt Museum är ett fantastiskt ställe och väldigt tillgängligt, det kan faktiskt vara en av mina favoritsidor. Här finns saker från bland annat Nordiska museetUpplandsmuseet ochArmemuseum. Mycket saker! Föga förvånande så söker jag mest runt efter textila föremål och dräkter där, men man kan också hitta helt andra saker som också är fantastiska (trots att de inte är textila!). En stor nackdel finns dock: Det är digitalt. Föremålen och plaggen som finns där går inte att mäta upp om man inte faktiskt hittar dem i den fysiska verkligheten också. Tack och lov är i alla fall Upplandsmuseet och Armemuseum hjälpsamma på den fronten. Men självklart är det Nordiskas samlingar som lockar mest.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s